I dag förväntas regionstyrelsen fatta beslut om ytterligare ett stödpaket till företag och organisationer som på grund av restriktioner inte kan bedriva sin verksamhet fullt ut. Behovet av stöd är stort och för många företag avgörande för att undvika konkurs.
Från vissa håll hörs högljudda protester att "pengar samlas på hög" istället för att använda dem i verksamheten.
Visst kan man ta alla pengar och använda för att förstärka vården och omsorgen direkt men problemet är att det är fasta kostnader som återkommer även när man inte når överskott eller får extra tillskott från staten.
Region Gotland har drygt 7 000 anställda och omsätter cirka fem miljarder kronor. Tänk ett företag i den storleken och med den bredden i verksamheten, det svindlar nästan.
Hade det varit ett företag, även om vinstintresset vore lågt och målet att nå nollresultat, skulle alla verksamheter ständigt vara utsatta för översyn för att hitta effektiviseringar. Anpassa verksamheten i takt med teknisk utveckling och utifrån egen forskning och benchmarking.
Offentlig verksamhet som är politiskt styrd är som en supertanker som sakta men oftast säkert tuffar på framåt. Att vända den tar tid. Ändringar ska förankras nämnder och styrelser där, för Gotlands del, nio partier ska komma överens om vad som behöver göras. Man kan inte som i det privata näringslivet ställa om snabbt för att få snabba effekter.
Syftet med verksamheten är också ett annat än i ett företag. Men självklart behöver man med jämna mellanrum se över hur man jobbar, utan att det görs på grund av besparingskrav eller annan påverkan utifrån. Detta görs nu också delvis i ett projekt i Region Gotland som heter "Strategisk hållbar bemanning".
Där studerar man bemanningsplaneringen inom vissa verksamheter där bemanningen är ett problem. Man studerar dagsläget utifrån det verkliga behovet och hur man ska klara rekryteringsbehov och kraven på verksamheten framåt.
En del av lösningen är överanställningar på enheter där vikariebehov ofta uppstår. Genom projektet bedöms att Region Gotland på sikt få bättre förutsättningar för friskare medarbetare, större kontinuitet, lägre sjuktal och lägre kostnader.
Det är så klart helt rätt väg att gå istället för att bara slentrianmässigt skjuta till pengar.
Många kommuner och regioner fick för 2020 stora överskott. Med tanke på att mycket verksamhet tvingats pausas eller ställas in så kommer med all säkerhet dessa pengar att behövas för att klara oss igenom krisen.
* * *
Jag vill avsluta med att korrigera mig själv.
I gårdagens ledare påstod jag att Simon Härenstam lämnade Moderaterna när Ulf Kristersson öppnade dörren till SD. Det stämmer inte. Härenstam lämnade som bekant redan när Anna Kinberg Batra meddelade att hon kunde tänka sig att förhandla med SD.
När sedan Ulf Kristersson tog över som partiledare stängde han denna dörr med en smäll med en rad konstateranden om att samarbete med SD var inte på tal. Ända fram till efter valet 2018 då Moderaterna bytte fot och ville regera med stöd av SD vilket blev slutet för allianssamarbetet.