Vissa delar av uppgörelsen som nu passerat tre utredningar på uppdrag av regeringen, kan tyckas som enbart byte av ord.
Saklig grund för uppsägning ersätts med sakliga skäl.
Allmän visstidsanställning ersätts med särskild visstidsanställning.
Men det är inte bara namnen som ändras, för visstid gäller till exempel att denna övergår till tillsvidareanställning efter 12 månader istället för två år under en femårsperiod.
Alla företag får undanta tre anställda vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Arbetsgivaren kan alltså inte peka ut dem man vill ha bort, utan dem man vill ha kvar.
Det relativt nya ofoget med hyvlingar av tjänster regleras så att turordningsreglerna ska gälla när en anställd får en lägre tjänstgöringsgrad.
Mycket pengar satsas på utbildningar för att fler ska kunna upprätthålla kompetens samt enklare skola om sig vid uppsägningar.
Ett studiestöd inrättas och innebär att man kan få ledigt för heltidsstudier i 44 veckor med ersättning om 80 procent av lönen, maximalt 20 500 kronor i månaden. Genom kollektivavtal kan man få upp till 44 300 i månaden.
De nya förslagen är dispositiva, det vill säga att parterna i kollektivavtal kan komma överens om annat. Till exempel kan man i kollektivavtal få undanta upp till 15 procent av dem som är berörda av arbetsbristen.
Reglerna ska alltså gälla alla, oavsett om företaget har kollektivavtal eller inte, vilket inte varit fallet tidigare. Men genom kollektivavtal kan man alltså få större friheter vilket är tänkt att det ska locka fler att teckna kollektivavtal och i förlängningen även öka andelen som ansluter sig till fackförbunden.
Med tanke på hur tonläget var när Januariavtalet slöts så är nuvarande förslag något som i sin helhet låter bra. Centerpartiets förslag att turordningsreglerna helt skulle slopas i företag med upp till 50 anställda fick lyckligtvis aldrig fäste hos någon annan.
Att företagens kostnader vid uppsägning av personliga skäl minskas är fullt rimligt. Nu slipper man betala lön under tvistetiden när man får rätt, men anses uppsägningen strida mot lagen så får den anställde ett högre skadestånd.
Om de nya reglerna kan få företagen att våga anställa fler så är det små insatser som skett för att möjliggöra detta. Förut pratades det mer om att det skulle bli enklare att säga upp anställda som inte uppfyller kraven vilket måste anses vara ett icke-problem.
Idel positiva kommentarer följde på Januaripartiernas redovisning som följdes av en pressträff med parterna: Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal som hittills anslutit sig.
Alla verkar nöjda vilket borgar för en långsiktigt hållbar överenskommelse i en fråga som varit aktuell i många år utan att tagit fart. Lite hot om knäppa lagar satte till slut fart på arbetet.