Bofride: "Politiken måste visa hur skolan ska ordnas"

Snart stänger skolorna för sommarlov men för skolpolitikerna väntar varken rast eller ro.

Sommarlov vi väntat på, sommarlov vi snart ska få.

Sommarlov vi väntat på, sommarlov vi snart ska få.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2021-06-09 06:56
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dag sammanträder barn- och utbildningsnämnden. Bland annat ska man diskutera konsekvenser och behov efter att den föreslagna skolorganisationen inte genomförs.

Det blir krångligt när det är samma personer som la förslaget om nedläggningar, nu ska lägga förslag på hur skolan ska ordnas med bibehållet antal skolor.

Alla partier utom Liberalerna och Moderaterna står bakom beslutet att inte genomföra nedläggningarna (förutom två förskolor i Visby) och att man ska använda det kommande året åt att göra det som skulle ha gjorts efter den förra skolöversynen (som inte heller genomfördes enligt förslaget).

Det vill säga att man ska lägga alla mankar till för att skapa långsiktighet och trygghet i den organisation som man vill ha för att ha skolor spridda över hela ön. Samverkan med de lokala utvecklingsbolagen har initierats och föräldragrupperna som bildades för att stoppa nedläggningarna ska också vara med för att stärka skolorna och jobba på familjers överväganden när det gäller valet av skola.

Debatten om det fria skolvalet har vuxit i styrka även i rikspolitiken och det finns en känsla av att något sorts uppbrott eller förändring är nära föreliggande. Inte att staten åter ensidigt ska bestämma över familjernas val, men att valfriheten kanske inte kan vara så omfattande som den är i dag.

Inte minst för att det gör kommunernas planering i stort sett omöjlig. 

Samtidigt är det fel att förbjuda det som lockar många för att alla ska ha det lika dåligt av nån sorts illusion av "rättvisa". De som har möjlighet kommer att kunna fortsätta att välja skola medan det för gemene man bli både krångligt och dyrt. Med "lika dåligt" menas inte kvaliteten på skolorna utan förutsättningarna för den egna vardagen.

Det vore ett misslyckande av stora mått att ta ifrån familjer möjligheten att lösa sin vardag utifrån vad de själva anser fungerar bäst.

Atheneskolan är en populär skola på Gotland som lockar elever från hela ön. Jag skulle inte kalla det en "elitskola" som det oftast beskrivs när de fristående skolorna diskuteras.  Det är snarare skolans profil och arbetssätt som lockar, liksom Guteskolan som också har en egen profil.

De kommunala skolorna har möjlighet de också att hitta ett sätt att jobba som kan identifiera skolan och tilltala olika elever. Det finns så många bra kommunala skolor som gör ett fantastiskt arbete vid sidan om själva undervisningen. Detta borde visas upp och marknadsföras mycket mer. Om man inte vet vad det finns att välja på så kan man ju knappast välja det.

Det kommer att vara svårt att vrida tillbaka friskolereformen. Problemet är dock inte att de fristående skolorna tjänar pengar utan de logistiska och ekonomiska hinder som skapas för kommunerna som till syvende och sist har ansvaret för att alla får utbildning.

För barn- och utbildningsnämnden handlar det nu om att skapa förutsättningar för löftet att skolorna ska finnas kvar.  Det är inte skolorna på landsbygden som förlorar elever till de fristående skolorna så det är två olika dilemman man har att hantera.

Det måste vara politikerna som pekar ut riktningen för hur beslutet ska hanteras i praktiken.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.