Politikerna måste komma ut ur sina bubblor och delta i debatten, svara, informera, deklarera vad de gör och varför.
Det finns politiker som försöker. Och jag förstår att det finns politiker som inte har tid, som har fullt upp med politiskt arbete på heltid, eller de som har ett annat jobb och sköter politiken på fritiden. Men de flesta politiker finns med på sociala medier, så det är inget merarbete att även visa sig och vara delaktig.
Det finns politiker som är bra på att möta folk och lyssna, svara på både kloka frågor och oförskämda påhopp.
Jonas Niklasson är en. Från hans tangentbord kommer inga talepunkter som inte tål motfrågor. Men det är inte ofta man ser andra politiker gå in och delta eller stödja. Något han själv påpekade i en tråd på hans Facebook-sida om upphandlingen av särskilt boende i Hemse.
Jonas Niklasson ställde en mycket rimlig fråga i ett inlägg på Facebook:
"Förra majoriteten ledd av S la ut äldrevård på entreprenad där tilldelningsbeslutet landade hos Attendo på Terra Nova samt på Sudergården. Man skrev avtal med Attendos nybyggda boende på Visborg. Varför gjorde man det ? Nu beskriver man samma företag som rena slavdrivaren. Det verkar inte finnas någon ände på vilket elände som skall drabba både de boende och de anställda när Attendo tar över driften 2021 i oktober. Varför skrev S avtal med Attendo förra mandatperioden?".
Jag har ju ställt samma fråga på denna sida ett antal gånger utan att få svar. Man får motfrågor istället som utgår från ställningstaganden ingen har gjort. Några svar går inte att få och till slut har den man frågar skruvat tillbaka diskussionen till ruta ett.
Om man anser att privat äldreomsorg är förkastlig så borde den ju vara lika förkastlig för de boende och anställda där man själv anvisat uppdrag till samma privata företag som man nu beskriver som totalt oseriöst.
Några svar lär varken jag eller Jonas få. För mig är kärnfrågan att alla fall av dålig omsorg och dålig arbetsmiljö ska upp på bordet. Jag struntar i politiska markeringar och plakatpolitik.
När man håller fast vid plakatet kan det till slut bli krångligt. Som när man beskriver behovet av en reformerad arbetsrätt som något som arbetsgivarna vill ha för att gå tillbaka till daglönare och statarsamhället.
PTK beskrevs som svikare när de gick med på det förhandlade avtalet medan LO hyllades för att de avvisade detsamma.
Nu har de två största förbunden inom LO: Kommunal och IF Metall anslutit sig till parternas förslag till avtal. Det ser alltså ut som det mycket sämre lagförslaget i Januariavtalet kan läggas till handlingarna.
Det som alla haft som målsättning med överenskommelsen i Januariavtalet: att parterna själva skulle lösa frågan har alltså lyckats. Till andra partiers stora förtret.