Bofride: Rena lögner som grund för motstånd

Det finns en oändlig mängd olika sorts stränder. Men bara en sorts strandskydd.

Det är helt absurt att påstå att den lilla serveringen hindrar allmänhetens tillgång till stranden.

Det är helt absurt att påstå att den lilla serveringen hindrar allmänhetens tillgång till stranden.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Ledare2021-03-27 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det leder till att ett vattendrag eller insjö har samma skydd som kuststräckan runt Gotland. Till exempel.

Flera har tagit politiska initiativ till en förändrad strandskyddslagstiftning och nu ingår även detta i Januariavtalet. En utredning har presenterats och ska ligga till grund för nya beslut.

Hur tokigt det kan bli med dagens regler ser vi nu ett exempel på där en förening helt utan lokal förankring kan stoppa ett företag som under några sommarmånader tar en bit av Sudersand i anspråk för en servering och service till badgästerna.

Det står klart att det finns en liten grupp på Gotland som är emot allt vad exploatering heter längs Gotlands kust och som även tagit initiativet för att stoppa Sudersannas. De tagit hjälp av föreningen Strandskyddarna som har formell rätt att överklaga. Vi har sett samma försök i Tofta och nu även vid Snäck.

I Januariavtalet strävar man åt motsatt håll, det lokala inflytandet behöver öka och skyddet inte vara detsamma överallt utan olika för olika sorters miljöer och förutsättningar.

Det som är mest störande med den gerillaverksamhet som pågår för att stoppa olika projekt är att man sprider lögner och grundlösa anklagelser för att skapa stöd för sin sak. 

Föreningen Strandskyddarna påstår till exempel att i Tofta har "Ett längre strandparti på över 1 000 meter har schaktats bort". Vidare påstår man att både länsledning och kommunledning är "djupt engagerade i byggnationen. Delvis som ledamöter i exploateringsföretagets styrelse". 

Rena lögner.

Att man inte begriper att både kommunen och länsstyrelsen är "engagerade" i frågan är för att de behöver ha korrekta underlag för sina beslut är anmärkningsvärt.

En av de främsta lokala aktivisterna påstod så sent som förra veckan på sin egen Facebooksida att förra landshövdingen skulle ha påverkat länsstyrelsens beslut trots att just dessa anklagelser har utretts både på längden och tvären, alltid med resultatet att: nej så har inte skett.

Föreningens ombud, advokat Lars Stenberg, 76, skräder inte orden när han intervjuas i dagens GT: "Det handlar om miljö, om korruption, om hela vår framtid".

Att som advokat häva ur sig grundlösa anklagelser om korruption är i sanning häpnadsväckande.

Om det hade varit så att en stor del av Gotlands stränder byggts sönder av privata intressen eller företag som exploaterar så hade allt varit begripligt och rimligt att göra vad man kan för att stoppa detta.

Nu har vi en liten grupp entusiaster/aktivister som gör vad de kan för att stoppa alla försök till utveckling. Tofta, Snäck och Sudersand utgör en bråkdel av Gotlands 80 mil kust. Om dessa och andra stränder ska vara tillgängliga för allmänheten behöver landsbygdens folk ha något att leva av.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.