Det var ett morgonmöte i början av 2009, jag var ganska ny som ledarskribent. På dagens lista stod uppsatt nyheten att "Centerpartiet svängt i sin hjärtefråga och nu ger klartecken för ny kärnkraft".
Jag utbrast spontant en väldigt negativ kommentar om denna nyhet. Det var precis i anslutning till att Centerpartiets kommundagar skulle hållas här på ön, i kongresshallen i Visby.
När Maud Olofsson berättade för de förtroendevalda i kommuner och landsting blev bilden en helt annan. Den blocköverskridande energiuppgörelsen bröt förvisso upp stoppet för ny kärnkraft. Men den skulle bära sina egna kostnader om den alls skulle byggas.
Vi vet hur det blev. Ingen bygger ny kärnkraft eftersom det är för dyrt. Det förnyelsebara har däremot vuxit mycket. Men historiskt talas det ännu om Centerpartiets "vändning" i kärnkraftsfrågan.
Jag kom att tänka på det där med kärnkraften när jag läste Meit Fohlins (S) krönika på Gotlands Folkblad i lördags. "Är de helt (valfritt adjektiv)" tänkte jag. Tänker regionledningen smyga igenom en drastisk försämring av öns offentliga mat i hopp om att det inte ska märkas? Det var i alla budskapet i hennes krönika.
Personligen visste jag att det pågick en måltidstutredning eftersom det varit uppe i regionstyrelsen men jag hade inte uppfattat att det handlade om sådana försämringar. Jag letar tag i rapporten och läser den lite mer noga.
Till skillnad från Meit Fohlin tycker jag inte alls att rapporten präglas av i huvudsak besparingar på bekostnad av kvaliteten. Tvärtom ser jag en gedigen genomgång av alla de parametrar som verksamheten styrs av. Att maten är viktig och att målsättningen är att tillmötesgå många olika behov, att maten ska vara god, rätt sammansatt beroende på vem som ska äta, organisationen ska vara effektiv och med god arbetsmiljö.
Meit Fohlins påstående att regionledningen försöker mörka det politiska beslutet får nog anses vara överdrivet. Det är nu behandlingen av ärendet börjar så visst finns anledning att presentera det närmare för allmänheten.
Meit Fohlin hänvisar också till den debatt som fördes för drygt tio år sedan om metoden att kyla ner mat. Då landade man i att det inte var något att satsa på.
I dag har metoderna utvecklats och kyld mat är vanligt i våra i butiker. Det finns i olika kvaliteter precis som med all annan färdigmat. Mat som hålls varm under längre perioder vet vi också hur den smakar...
Näringsmässigt finns inga brister med att kyla maten. Man kan genom denna också erbjuda flera olika sorters mat och de äldre kan välja och även äta på de tider de själva vill. Utredningen föreslår att cirka 50 procent av all mat ska vara kyld mat.
"Jag tror inte att gotländska föräldrar tycker att det ska vara kyld mat som serveras i förskolor och skolor" säger Meit Fohlin i P4 Gotland.
Utredningen är gjord av alla de som på olika sätt berörs och jobbar i verksamheten. Jag tror att de vet bäst.
Visst ska man vara kritisk om man är emot principen med kyld mat men att beskriva den som undermålig och helt avfärda utredningen i sin helhet ger inte allmänheten en rättvisande bild.
Risken är nu att bilden av en dålig utredning dominerad av besparingar och sämre matkvalitet kommer att leva kvar.
För den intresserade finns rapporten på regionens hemsida i handlingarna till regionstyrelsens arbetsutskott 2020-12-02.