Bofride: "SD ska granskas precis som alla andra"

Sverigedemokraternas favoritgren är att ständigt påstå att de blir mobbade och särbehandlade.

Som politiker kan du inte säga en sak framför kameran och något annat bakom densamma. I alla fall inte om du vill uppnå nån sorts trovärdighet.

Som politiker kan du inte säga en sak framför kameran och något annat bakom densamma. I alla fall inte om du vill uppnå nån sorts trovärdighet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2020-11-18 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Faktum är att när de, precis som alla andra partier, blir granskade och får frågor kring sin politik och sina beteenden så åker offerkoftan ofta på och de tjurar som små barn.

Och som ett brev på posten kommer också påståenden och spekulationer kring de som kritiserar istället för att diskutera sakfrågan. Allt för att flytta fokus och öka på misstroendet mot medier och sina meningsmotståndare.

Lennart Modig Kihlberg, ersättare för SD i regionfullmäktige, skriver ofta replik med en nivå och innehåll som är ovanlig för en politiker som vill skapa förtroende och skapa sympati för sitt partis politik. Det är i och för sig något han delar med sina partikamrater. SD Gotland bedriver ingen politik och den utlovade förändringen på riktigt lyser med sin frånvaro efter att mer än halva mandatperioden gått.

Tyst är det dock inte överallt. Lennart Modig Kihlberg är aktiv på Facebook och har även en egen Youtube-kanal. Hans Facebook-inlägg ledde till att han fick avgå ur distriktsstyrelsen och som nämndeman i tingsrätten, han är dock kvar i partiet och som ersättare i regionfullmäktige. Det han i sin replik här beskriver som helt normal "kritik" kallar jag rasism och återkommande hånade av transsexuella, svenska poliser och journalister. Alla källor som det länkas till är "alternativa" och en favorit är Katerina Janouch.

Det är märkligt att Modig Kihlberg fortsätter påstå att jag bara hittar på om det som alla kan kolla upp och när det egna partiet fråntagit honom uppdrag på grund av dessa inlägg. I dessa beslut har jag inget som helst inflytande, det kan jag lova.

Lennart Modig Kihlberg påstår att han genom att inte sitta i partiets lokala styrelse inte längre "i alla lägen nödvändigtvis vill representera SD". Det är en mycket märklig inställning. Är man folkvald för ett parti företräder man partiet. Alltid. 

Man kan inte ha dubbla personligheter där man säger vissa saker med partihatten på och andra när man menar att man inte är partist, åsikterna vilar ju där under hatten ändå.  Det har ju till och med uttalats från Sverigedemokraterna själva. Otaliga är de som blivit uteslutna för att ha dessa dubbla agendor. 

Det som är ärligt är att Lennart Modig Kihlberg står för sina "inofficiella" åsikter istället för att skylla på att han blivit hackad, varit onykter eller att han glömt vad han skrivit som alla är vanliga förklaringar inom SD.

Du får tycka som Lennart Modig Kihlberg, ingen tar ifrån honom hans åsiktsfrihet. Men är man vald att för gotlänningarnas räkning vara med och fatta beslut som rör dem, då har du ett ansvar att uppträda med respekt och får finna dig i att bli granskad och ställd till svars om du inte kan skriva under på såna självklarheter som alla människors lika rätt och värde.

Jag tänker fortsätta att ge uppmärksamhet åt det obegripliga i att man startar ett parti när man inte har nån egen politik. Och att 3 402 gotlänningar röstade på detta parti och fick sex stolvärmare i fullmäktige som tack för sin insats. 

"Varför ska vi sitta och krysta fram egna förslag" frågade sig Lennart Modig Kihlberg i en tidigare replik på denna kritik. Kan man vara mer föraktfull kring sitt uppdrag och alla de som gett en förtroendet? Vad gör SD för de 626 287 skattekronor gotlänningarna bidrar med varje år till deras demokratiarbete?

Så länge SD-politiker visar rasism och hånar transsexuella i sina sociala medier kommer jag att berätta om det. I det sammanhanget tar jag det som en komplimang att jämföras med Indiana Jones.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.