Bofride: "Skeptisk till ännu en kovändning om elkabeln"

Dagens ämnen: direktdemokrati, elkabel och tolkningar av plan- och bygglagen gällande landsbygdsutveckling i strandnära läge.

Moder Svea.

Moder Svea.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2021-02-25 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sedan 2004 har 1 140 medborgarförslag inkommit till Region Gotland. Drygt hälften av förslagen berör tekniska nämndens ansvarsområde, det handlar om olika förslag för bland annat gatlysen, övergångsställen, farthinder och cykelvägar.

Varje medborgarförslag ska hanteras på samma sätt som en motion. I det sammanhanget har alla medborgare samma rätt som folkvalda politiker och partier. Det räcker med att en enda person tycker att något ska utredas så är regionen tvungen att göra det.

Det tar så klart en hel del tid. Ändå är det både sympatiskt och smart att möjligheten finns. Regionen vet inte alltid bäst, tro det eller ej. 

Det som förvånar är att det inte kommer fler förslag om mer genomgripande saker än så kallade cykelställsfrågor. Det finns många som inte är politiker men som har kunskap och idéer om saker och ting som styrs av politiska beslut. Denna kompetens borde tas mer tillvara.

I går behandlade regionstyrelsen ett medborgarförslag om bättre översyn av vilka medborgarförslag som finns inlämnade och att man skulle få rösta på dem. För att regionen skulle ta upp en fråga skulle ett visst antal röster krävas.

Ett sympatiskt förslag men frågan är om det skulle leda till mindre eller mer jobb för regionen. Det tekniska går så klart att lösa och ska inte lägga hinder i vägen för den demokratiska vinsten.

Regionstyrelsen beslutade dock att inte gå vidare med omröstningsdelen i nuläget. Detta ska tas med i hanteringen av ett annat medborgarförslag om mer inflytande för unga så frågan lär återkomma.

Så svängde då Svenska Kraftnät än en gång och säger nu att en tredje elkabel till Gotland ska bli verklighet inom tio år. Med tanke på att det är det tredje beslutet i frågan är vi nog många som är skeptiska. Men vi får hålla alla tummar och tår för att det den här gången inte görs fler kovändningar.

Läste att Socialdemokraterna är besvikna på att Centerpartiet påminner om hanteringen av översiktsplanen för Fårö 2014. I detta arbete motsatte sig dåvarande majoritet med Socialdemokraterna i spetsen att ens försöka att göra Sudersand till ett så kallat Lis-område (område för landsbygdsutveckling i strandnära läge).

Nu menar Meit Fohlin (gårdagens GT) att det inte skulle påverka processen med dispenser från strandskyddet i det nu aktuella fallet med Sudersannas. Att Centerpartiet med flera alltså skulle fara med osanning.

Så här beskriver Boverket det på sin hemsida: "Inom ett LIS-område kan det särskilda skälet för landsbygdsutveckling användas vid dispens och upphävande av strandskyddet. Kommunen ska kunna motivera beslutet i varje enskilt fall. Åtgärden ska till exempel bidra till att skapa långsiktiga arbetstillfällen eller till att det fortsatt ska kunna finnas butiker och offentlig service på landsbygden. Områden för landsbygdsutveckling i strandnära läge är ett dispensskäl från strandskyddet".

De rödgröna har tydligen en annan tolkning av samma bestämmelse. Eller är det nåt jag missar?

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.