Bofride: "Skräm inte bort de viktiga välfärdsarbetarna"

Varför ställer ingen de relevanta frågorna? Varför bemöter inte de som vet politiska spinn som förvillar?

Facket, arbetsgivarna och politikerna har ett gemensamt ansvar att svara sakligt på den oro och de frågor som finns inför upphandlingen av äldreomsorg.

Facket, arbetsgivarna och politikerna har ett gemensamt ansvar att svara sakligt på den oro och de frågor som finns inför upphandlingen av äldreomsorg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-11-07 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dag svarar förvisso Rolf Öström klokt och bra på insändarplats de anställda i äldreomsorgen i Hemse som oroas över att verksamheten ska upphandlas. 

Jag förstår till fullo deras oro. Att inte veta hur det ska bli, ofrivilligt byta arbetsgivare efter att ha jobbat många år med samma är en stor omställning. Jag förstår också att för dem som inte trivts lika bra kan det tvärtom vara en lättnad och något att se fram emot.

Men om vi håller oss till de som är kritiska till upphandlingen som senast uttryckte sin oro i en insändare i GT i går. De konkreta frågor och farhågor som luftas i insändaren finns det ju svar på sedan länge. De konkreta frågorna borde besvaras, inte bara av politiker utan av tjänstemän och inte minst av facket. 

Alla undersökningar visar att det inte finns några större skillnader mellan privata och offentliga äldreboenden. Jag frågade för en tid sedan Kommunal på Gotland hur många ärenden de haft där medlemmar vittnat om dåliga villkor hos de privata företag som finns på ön.

Inget alls blev svaret.

Det kanske tillkommit något sedan dess men med tanke på att vi i många år nu har erfarenhet av privata aktörer kan man konstatera att både media och facket hade känt till om det fanns stort missnöje.

Oron har istället spätts på och getts näring av inte minst Håkan Ericsson (S) i socialnämnden. I flera insändare har han basunerat ut hur de stora bolagen bedriver en usel verksamhet för att skicka skattepengar som vinster till sina ägare.

Inte en gång har jag sett nån mer än jag som frågar efter konkreta exempel på detta. Vilka av Attendo med tre boenden på ön: Burgsvik, Terra Nova och Visborg, Solrosens service och Gotlands sjukhem i Visby, Norlandia i Katthammarsvik och Hattstugan i När, är det han menar beter sig på detta sätt?

"Den yrkesstolthet vi har haft trampas ständigt på, och att bli sålda till lägstbjudande känns kränkande" skriver de anställda i Hemse i sin insändare. Samma ordval som min kollega på Gotlands Folkblad regelmässigt använder för att beskriva offentlig upphandling. Erik Fransson vet det, Håkan Ericsson vet det, Kommunal vet det, alla vet att det ställs samma krav på verksamheten, oavsett om den drivs i privat eller offentlig regi.

Det finns ingen skillnad på kraven liksom det inte finns på kvaliteten när man jämför.  

Återkommande påståenden om lägre löner har bland andra tidningen Kommunalarbetaren granskat och kommit fram till att dessa påståenden inte stämmer då man redovisar på olika sätt vad gäller deltid och heltid.

Men den verkliga oron i hela denna fråga ligger i de anställdas vittnesmål om att många tänker sluta om verksamheten övergår i privat regi. Det måste tas på fullaste allvar och här behöver alla hjälpas åt, inte för att övertyga någon om den ideologiska inställningen till privat och offentlig drift. Men att ge sakliga svar på de erfarenheter vi har sedan många år.

Man kan välja att inte gå över till en privat aktör om man är emot privata aktörer i välfärden. Men vi har inte råd att förlora viktiga välfärdsarbetare på grund av myter och politiskt spel.

Facket, arbetsgivare och politiker har ett gemensamt ansvar att svara sakligt på den oro och de frågor som finns. Ingen vinner på att skrämma bort anställda från äldreomsorgen, de behövs varenda och en och är värda all respekt och saklig information.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.