När regionens politiskt satta mål ska förverkligas, samtidigt som förutsättningarna för att nå målen saknas och är satta av samma politiska organisation, då uppstår delikata dilemman.
Debatten har tagit fart efter Gotlandshems besked att de stoppar planeringen för så gott som alla nya bostadsområden. För Socialdemokraternas regionråd Meit Fohlin (S) kom detta som en total överraskning.
Istället för att lyssna in frågan hos sina partikamrater i bolagets styrelse går hon ut och klagar på det extremt dåliga ledarskapet. Hur kan bolaget gå emot ägarnas direktiv undrar hon, som om det inte är ägarna som sitter i bolagets styrelse och fattar besluten. Där ingår även Socialdemokraterna.
Det är möjligt att de socialdemokratiska ledamöterna, Bo Björkman och Gerty Holmstedt, agerat för ett annat beslut men då vore det ju bra att redogöra för det alternativ man drivit i styrelsen.
Eller vilka åtgärder man föreslagit vid några av de ägarmöten som ordnas fyra gånger per år och där Meit Fohlin enligt uppgift ingår.
"Så fort vi fick de nya ägardirektiven så tittade vi på de ekonomiska konsekvenserna och redovisade det i september i fjol. Vi har ägarmöten med regionen fyra gånger per år och det är möjligt att Meit Fohlin inte förstår under mötena när vi pratar ekonomi, men det står även i protokollen" säger Roger Wärn (M), styrelseordförande i Gotlandshem, i en nyhetsartikel i dagens GT.
Ledarskapet för oppositionen verkar inte förankrat i övrig opposition i nämnder och styrelser. Ivern att klaga på regionledningen verkar större än att lyssna in i de egna leden. Särskilt anmärkningsvärt när man anklagar andra för "extremt dålig kommunikation".
Själva sakfrågan är långt ifrån enkel. Hade den varit enkel hade ju Meit Fohlin och hennes allierade löst den under sina åtta år med egen majoritet.
Allmännyttan ska drivas affärsmässigt som vilket bolag som helst. Detta trots att man anses ha ett samhällsansvar för att se till att det finns bostäder åt alla. Det finns också en anledning till att så få privata byggföretag bygger hyresrätter. Hyresrätten har inte samma fördelar att bygga och förvalta som bostadsrätter.
Allmännyttan kan alltså inte konkurrera affärsmässigt som privata företag men ska ändå få ihop sin ekonomi som alla andra företag.
Varje gång man vill höja hyrorna blir det protester och som hyresgäster är det så klart skönt att slippa en stor höjning men denna lättnad bekostas av indraget underhåll. Det här är inga nyheter, så har det varit "i alla tider" och som jag skrivit flera gånger tidigare: att politikerna inte kan lösa bostadsfrågan är ett pinsamt misslyckande och stort svek mot medborgarna.
Frågan är om ens ambitionerna finns?
Till den beskrivningen ovan ska också läggas den, lika kända, problematiken inom byggbranschen med bristande konkurrens och ett system av underleverantörer som gör det svårt att få överblick över både kvalitet och villkor för byggnadsarbetarna.
Så det dåliga ledarskapet i frågan om styrningen av Gotlandshem har många ansvar för. Både i nutid och historiskt. Men den som påstår att frågan kunde varit löst har också ett ansvar att berätta hur.