Skolorganisationen som klubbades 2012 ledde till en lättnadens suck över ön. Särskilt i alla de socknar som fick behålla sin skola. Det vill säga alla utom Hogrän.
I Fårösund, Kräklingbo, Öja, Havdhem, Högbyskolan, Stånga, Klinte, Sanda, Eskelhem samt Vänge blev det glada miner.
Detta minns de flesta. Vad som det däremot varit mer tyst om var vilka övriga beslut som fattades samtidigt. För precis som listan på hotade skolor i dag är nästa exakt desamma, är alla de argument och förslag som nu bollas upp väldigt lika de som barn- och utbildningsnämnden beslutade skulle genomföras 2012.
Då leddes nämnden av ordförande Brittis Benzler (V) och Meit Fohlin (S) som vice ordförande.
På åtta år har det alltså varit paus i arbetet, nu när exakt samma förutsättningar lett fram till behovet av ett nytt skolbeslut, är tidsplanen att det som inte skett på åtta år ska genomföras på ett par månader.
Det är orimligt.
Lägg därtill att vi kommer att få leva med coronapandemin för oklar tid framåt. Enligt planen ska den nya organisationen gälla från höstterminen 2021. Inte ens ett år framåt. Var och en måste inse att det inte kommer att fungera.
Det är en insikt som också ger politikerna en chans att pausa i retoriken och sätta sig ner och andas. Konstatera att hur de än krumbuktar kommer man inte att kunna skylla på nån annan. Den nya organisationen måste hålla över val.
Eftersom de båda största partierna, C och S, verkar överens i frågan så finns alla möjligheter att göra en långsiktigt överenskommelse. Nu finns inget utrymme att ducka i skyttegraven för att undandra sig ansvar.
"Den kommunala skolan har tappat många elever på senare år, om trenden fortsätter hotas hela skolorganisationen. Samtidigt har vi under vintern sett ett otroligt engagemang för många skolor. Människor vill engagera sig för sin skola i sin bygd. Det här engagemanget och viljan att vara delaktig måste vi försöka ta vara på som en resurs för att utveckla och behålla våra skolor över hela ön. Det är viktigt att vi fortsättningsvis kan föra dialog om hur den gotländska skola kan stärkas och få en uthållig organisation. För att bli vald måste skolan vara attraktiv, vi måste därför stödja skolorna i deras strävan att bli mer konkurrenskraftiga", sa Brittis Benzler i ett pressmeddelande i februari 2012.
Precis samma slutsatser man kommer fram till nu.
Men bara ord räcker inte nu heller och gotländska familjer på landsbygderna ska inte straffas för den politiska handlingsförlamning som gällt sedan 2012.
* * *
Gårdagens sammanträde med regionfullmäktige gav stort utrymme för debatt vilket ledamöterna utnyttjade ganska bra. Det är bra för samtalet att det då och då ges detta utrymme. Det gick också bra att följa sammanträdet via regionens hemsida med tanke på att 71 ledamöter var inblandade plus teknik och mikrofoner...
Däremot är det märkligt att SD än en gång tilläts koppla upp sig kollektivt vilket kan ifrågasättas vad gäller att säkerställa att det verkligen är de folkvalda som deltar. Att var och en ledamot kopplar upp sig mot en individuell enhet borde vara ett självklart krav.