En Facebook-vän som jobbar i branschen (inte på Gotland) skrev i går så här på sin vägg: "I går kväll svarade Lena Hallengren på frågan om alkoholstoppet till 20:00 som går ut imorgon. Svaret var att de inte kan svara så långt i förväg. I morse kom svaret. Det förlängs i 10 dagar. Sen ska de återkomma. Man får väl ge regeringen att de verkar jobba agilt".
Det finns faktiskt ingen ursäkt för regeringens hantering av just restaurangbranschen. Självklart står den inte fri från risken att sprida smitta men denna risk är inte större än i butiker där folk går omkring. På restaurangen sitter man still och antalet personer är begränsat.
Många häpnade över statsministerns påstående i en intervju att folk i "hans generation" inte handlar på nätet. Detta efter kritikstormen mot hans besök i Gallerian strax efter att han uppmanat svenska folket att inte leta ursäkter för att just man själv ska få ge sig ut i julhandeln.
Alla förstod att syftet var att framstå som lite gullig farbror så att kritiken skulle ebba ut men det visar ju bara hur långt från verkligheten, och sin egen generation, han befinner sig. Stefan Löfven är 63 år. Inte 103.
Nu förlänger man en orimlig inskränkning för en utpekad bransch. En bransch som dessutom ofta har ett årshjul där vissa perioder av året bär upp de andra. Man är beroende av att få in alla delarna för att få det att gå runt.
Hade alkoholstoppet på krogen haft nån logisk grund så hade det varit en sak. Nu finns ingen sån logisk förklaring.
Med det som nu gäller med max fyra personer per sällskap och bara sittande beställningar finns förutsättningar att hindra smittan som inte många andra företag klarar av.
Genom att alla sitter ner märker man också väldigt mycket lättare om någon fått för mycket innanför västen och man kan därmed agera snabbare än när alla går omkring i lokalen.
Lika världsfrånvänd var en uppmaning från statsministern under riksdagens partiledardebatt i onsdags. Där bad han om politisk arbetsro för välfärden. Genom bland annat att uppmana regionerna att "stoppa alla privatiseringar i äldreomsorgen" under pandemin.
Det finns inte något belägg över huvud taget för att de privata aktörerna i äldreomsorgen varit en större risk för smitta än de offentligt drivna. De jämförelser jag sett har tvärtom pekat på det motsatta.
Det som nämnts som faktorer som försvårat tydligheten för restriktionerna är de många timanställda samt att det inte finns en samlad aktör att föra dialog genom. Antalet företag är stort eftersom många i framför allt hemtjänsten är småföretag. Tycker man att lösningen på problemen är ett nödstopp för upphandlingar behöver man ta av sina ideologiska skygglappar.
Krogarna som sedan alkoholstoppet infördes planerat för att kunna öppna till helgen, under samma ordnade former som förut, får nu ringa återbud till inkallad personal och gäster.
Jag skulle också tagit mina kastruller och lock och skramlat på gator och torg. Både för att avreagera mig och förhoppningsvis få någon att lyssna.