Bofride: "Tonläget har ändrats - från USA och hit"

SVT gjorde under valvakan ett kollage med klipp från hur tidigare förlorande presidentkandidater talat till befolkningen.

Exit Trump?

Exit Trump?

Foto: Evan Vucci/TT

Ledare2020-11-06 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sök gärna upp det, det är uppenbart att världen har ändrats sedan dess. Inte bara i USA.

Bara för fyra år sedan, efter en kampanj där hon utsatts för makalösa angrepp från sin motståndare, Donald Trump, gratulerade Hillary Clinton honom och markerade tydligt att han ska ges chansen att styra landet och det är viktigt att alla samarbetar för landets bästa.

Det var fyra år sedan men känns som dubbelt så många.

Trumps förre rådgivare, Steve Bannon, som rekryterats för sin framgång med Breitbart News, en högerextrem sajt för nyheter och opinionsbildning, hjälpte Trump att vinna valet 2016. Genom en "digital vredesmaskin" målade han framgångsrikt upp bilden av att Trump stod upp för de "verkliga amerikanerna" mot en korrupt, global elit, personifierad av Hillary Clinton.

Att skapa framgång genom att måla upp en korrupt och inkompetent motståndare är en metod vi sett prov på även här hemma i Sverige. Under många år har budskapet pumpats ur från SD och dess nätarméer om "sjuklövern" eller "pk-eliten" som är "landsförrädare" som "förstört Sverige" genom att tillåta "massinvandring" vilken raserat hela vår välfärd.

Sedan valet 2018, när de rödgröna på Gotland röstades bort men inget tydligt alternativ röstades fram, har ledande socialdemokrater arbetat hårt och tydligt med att misskreditera framför allt Centerpartiet. Antydningar och rena påståenden om att regionledningen mörkat, inte följt lagen, drivit igenom saker mot alla andras vilja (hur nu det skulle ha gått till). 

Politiska beslut beskrivs som närmast odemokratiska om Socialdemokraterna inte fick sin vilja igenom. I måndags beskrev Meit Fohlin (S) tänket bra i slutklämmen på sin krönika på Gotlands Folkblad: "Ganska ofta är det som att det bara ska sägas nej. Kommer vi i oppositionen med förslag eller tankar som syftar till förbättring eller utveckling (för den intentionen har vi ju alla som jobbar med politik) så säger de nej. Det är tråkigt och dränerande. Och olyckligt även det".

Jag förstår att Meit Fohlin tycker det är olyckligt att de rödgröna inte sitter vid makten eller har en majoritet bakom sig, men det kallas demokrati och är ingen olyckshändelse.

På sin Facebooksida frågar hon sig ofta hur regionledningen tänker och i går fick antydningarna om oegentligheter regiondirektören att känna sig manad att gå in och kommentera. Det handlade om att Meit Fohlin ansåg sig dåligt informerad kring hur coronarestriktionerna bestäms för Gotlands del.

Hon antydde att det fanns en liten krets som höll andra ute och ställde retoriska och antydande frågor kring denna teori. Regiondirektören fick då gå in och förklara att alla fått samma information vid det möte Meit Fohlin hänvisade till och själv deltog i och att det är Folkhälsomyndigheten och smittskyddet på Gotland som bestämmer om det, inte politiken eller regionens tjänstemän.

Det här ständiga krypskyttet gagnar ingen, inte ens Socialdemokraterna om jag får gissa.  

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.