Bofride: "Upp till bevis för hur korten ska spelas"

Snart är det dags för politikerna på Gotland att visa sina kort för hur skattepengarna ska användas de kommande åren.

Dags att syna politikernas kort.

Dags att syna politikernas kort.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2021-05-07 19:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Alliansens/regionledningens förslag till budget för de kommande åren ligger nu färdigt på bordet. Ett förslag som saknar två ynka röster från majoritet i regionfullmäktige.

Både den rödgrönrosa oppositionen och SD-diton kommer att lägga sina förslag till när budgeten ska klubbas i regionstyrelsen den 26 maj.

Det är så det brukar fungera och jag tycker det är ganska oseriöst. Oavsett majoritet/ledning.

Det man gör är ju att man sitter på händerna tills det finns ett förslag från regionledningen man kan opponera på. Man flyttar lite på några miljoner på marignalen för syns skull och gör stor sak av att man satsar på nåt som ledningen "struntar i".

Handlar det om grundläggande saker som skattehöjningar eller miljoninvesteringar så är det så klart en helt annan sak. Men i det budgetförslag som presenterades i går finns inga sådana inslag.

Det hade funnits en poäng i att använda de tre dagar som avsätts för budgetberedningen att där och då i konstruktiva samtal komma fram till vad man är överens om och inte. Jag förstår ärligt talat inte vad man annars gör? Det skulle också försäkra medborgarna om att politikerna prioriterade Gotlands bästa framför taktiska utspel och att ge sken av att det finns en stor oenighet kring hur pengarna ska fördelas.

Samtidigt är just budgeten ett av få tillfällen där skillnaderna i prioriteringarna blir tydliga om det än är med minimala skillnader. Så inte är det enkelt.

Men skillnaden sitter inte i hur man ska fördela pengarna, den stora skillnaden sitter i synen på vad man ska göra när denna fördelning av olika skäl inte följs.

"Man kan inte bara stirra sig blind på pengarna" brukar det heta och det är ett påstående som är förrädiskt. Självklart ska verksamheterna ha tillräckligt med pengar för att utföra sitt uppdrag men att ständigt bara konstatera att det gick åt mer pengar än vad som fanns, är inte att säkra välfärden för gotlänningarna. Tvärtom.

Det är också ganska oseriöst att ifrågasätta vikten av en ständig effektivisering, för man kan inte stå still, precis som i all privat verksamhet måste man utvecklas, ta till sig ny teknik och ständigt fråga sig om man jobbar på bästa sättet.

I budgeten ingår till exempel ramtillskott för skolan och äldreomsorgen för att de får fler indvider i sin verksamhet. Om man året innan redan utökat verksamheten utanför budget, för det antal individer som redan finns, då hjälper ju inte tillskottet. Och för varje år äts marginaler upp.

Jag är kass på matte med detta fattar till och med jag.

Det är inte heller att "bara höja skatten". Gotland ska inte bara vara till för dem som inte behöver tänka på ekonomin, de som har råd att kosta på sig att säga att pengar inte är allt, det vackra landskapet och närheten till havet har också högt värde. 

Dock är det värden som inte betalar hyran för de flesta.

Och innan nån går i taket eller börjar knyppla på halmen: detta var en bild för att förklara ett abstarkt sammanhang och ska inte tolkas bokstavligt.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.