Bofride: "Utmärkelsen där alla är vinnare"

Den tionde i ordningen av den hedersamma titeln "Årets gotlänning" håller just på att utses.

Innevarande titelbärare som Årets gotlänning är Marie Nilsson Lindh.

Innevarande titelbärare som Årets gotlänning är Marie Nilsson Lindh.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Ledare2021-01-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var Gotlands Tidningars förre redaktionschef Ulf Hammarlund som tyckte att GT skulle utse "Årets gotlänning" med hjälp av våra läsare.  

Med årets omröstning har 50 gotlänningar nominerats och var och en av dem har genom bara genom sin nominering varit värdig utmärkelsen. Det har givetvis fler än så varit, värdiga en utmärkelse, ett pris, lite offentlig uppmuntran för det man brinner för.

Ska man vara noga så är det 48 gotlänningar som nominerats, två av dem har nämligen nominerats två gånger; innevarande titelbärare Marie Nilsson Lindh och en av årets nominerade, Magnus Olsson, som var nominerad med sin fru Charlotte Österholm 2015. Det återstår att se om det blir ett lika vinnande koncept som det blev för Marie Nilsson som var nominerad tillsammans med systern Josefin samma år, 2015 alltså. Då tog innebandyspelaren Anna Jacobsson hem titeln. Den allra första "Årets gotlänning" 2011 var Mikael Erixon.

Inom sporten är man ju ganska van att få pris om man presterar bra. Inom kulturen är det inte lika vanligt. Därför är det roligt att så många kulturutövare nominerats under åren, extra roligt då GT:s kulturpris slumrar i sitt ide. Men nog skulle kulturen behöva ett eget pris extra mycket i år, vi får hoppas att priset kan återuppstå under året.

Det hoppas jag också för en tredje mycket fin GT-tradition: Gotlands Lucia, som fick ta ett sabbatsår på grund av corona. Jag har skrivit om dessa evenemang tidigare och jag kan gärna ta om nån tycker det luktar illa att berömma "egna" traditioner. Jag är mycket stolt för dessa GT-traditioner.

Vi har ju också priser som delas ut i olika sportsliga sammanhang och det känns extra fint att hålla fast vid dessa traditioner i tider då inte mycket görs för att det "bara" ger good will och inga cash. 

Att som företag vara en aktiv del i hela samhället, inte bara just där man själv verkar, är ett sympatiskt drag som för övrigt vinner även intäkter på sikt, det är jag säker på. 

Det har varit debatt nyligen om Gotlandshems beslut att sluta sponsra gotländsk idrott. Ett samhällsnyttigt bolag som Gotlandshem borde vara angeläget om att skapa good will kan man tycka. Samma med statliga Svenska Spel som verkligen har muskler att stärka både idrott och kultur lokalt. Som lite pay back för att man använder den gotländska profilen i sin reklam men förlägger viktiga verksamheter och positioner till lokalkontoret i Sundbyberg.

På den positiva sidan kom nyheten i går att Geab kommer att sponsra Bergmancentrets permanenta utställning "Lek, lust och ljus".  

Det är ju nästan bara roligt att dela ut pris och stödja olika vällovliga verksamheter med pengar. På minussidan finns insikten om att det finns så många som är värda och behövande. Hur man än väljer ut så blir någon besviken.

Men jag är ganska säker på att alla som genom åren nominerats till "Årets gotlänning" känt sig mer eller mindre som vinnare. 

Rösta kan man göra till den 22 januari, kolla in nomineringarna på www.helagotland.se/aretsgotlanning.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.