Bofride: "Vad får politiken kosta och vem ska betala?"

Hur mycket får det politiska arbetet kosta och hur kan vi veta vad vi får för pengarna?

I Region Gotland jobbar nio politiska sekreterare (4 tjänster) och nio regionråd (5,5 tjänster).

I Region Gotland jobbar nio politiska sekreterare (4 tjänster) och nio regionråd (5,5 tjänster).

Foto: Ørn E. Borgen/TT

Ledare2020-12-09 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Cirka 2,5 miljoner kronor per år, det kostar regionens politiska sekreterare som sedan förra året utgör stöd till partierna i regionfullmäktige. Regionrådens arvoden går på uppskattningsvis det dubbla.

I går kunde ni läsa att en av dem, Leiph Berggren (L), anser det fel att regionen ska bekosta honom och hans kollegor, men även regionråden. Det borde partierna göra, tycker han.

Inte för pengarnas skull, enligt Berggrens modell skulle pengarna vara desamma, men betalas från regionen till partierna. Så att det blir tydligt vem som är uppdragsgivaren. Detta skulle också göra att de partier som vill kan betala sina företrädare vad de vill för att locka dem man vill ha. 

Spontant tycker jag det finns många tveksamheter kring förslaget. Som transparensen och likvärdigheten. Blir regionråden anställda av partierna försvinner insynen och som folkvald i våra demokratiska institutioner jobbar du inte bara för ditt parti utan för alla medborgare.

De partier som har gott om pengar skulle också kunna avlöna sina företrädare högre, vilket skulle riskera ett a- och b-lag som känns ofräscht.

Men däremot finns det ju många frågor att ställa angående uppdragen som politiska sekreterare. De som berättar i reportaget i GT den 26 november har olika syn på vad jobbet innebär. 

Från regionens regelverk: "Uppdraget utformas av ansvarigt politiskt parti men gemensamt är: att vara rådgivare och bollplank åt förtroendevalda, att omvärldsbevaka och analysera till exempel facklitteratur och andra underlag, att biträda vid politisk ärendeberedning, att bistå med generell administration, mötesbokningar med mera".

Region Gotland har totalt fyra tjänster som fördelas på partierna utefter hur många mandat de har i fullmäktige. De utses helt av partierna själva men är anställda av Region Gotland. De har ingen anställningstrygghet och anställs som längst till nästa val.

Syftet är inte att marknadsföra partierna utan att vara ett stöd till politiken för att stärka demokratin. I dag är de politiska uppdragen väldigt annorlunda mot för bara något decennium sedan. Ärendena är fler och mer komplexa. 

Så att behovet av stöd finns är nog ingen som säger emot. Frågan är mer vad det får kosta och hur mycket av tjänsterna som ska användas för mer partiombudsmannajobb som att administrera insändare och sköta sociala medier.

*     *     *

I fall ni missade det måste jag avsluta med att citera Björn Jansson (S) som på Gotlands Folkblad i går skrev:

"Blir inte så imponerad av argumentationen som Socialdemokraterna på Gotland visar prov på när de inte vill privatisera Hemse äldreboende. Det låter som ett eko av 80-talet när vi argumenterade mot privatisering. Det har runnit mycket vatten under broarna och privatiseringar kommer att vara bestående även framledes. Det viktiga är att skriva avtal som binder upp entreprenören så att de levererar vad de lovar och att regionen blir bättre på att följa upp. Detta gäller även regionens egen verksamhet. Vi får det vi betalar för brukar det heta".

Vågar man hoppas att nån av hans partivänner på ön lyssnar?

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.