Bofride: "Varje försämring måste kompenseras"

Även om vi gärna beskriver det som att det är som att åka utomlands att resa till Gotland så tillhör den här kobben Sverige.

Färjetrafiken utgör kärnan i Gotlands kontakt med omvärlden.

Färjetrafiken utgör kärnan i Gotlands kontakt med omvärlden.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Ledare2020-10-29 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ändå är vi avknoppade när det gäller den nationella infrastrukturen. Vi är inte med i det nationella stamnätverket, inte heller det nationella vägnätet. Både elförsörjning och kommunikationer förutsätts vara samhällsekonomiskt lönsamma i olika grad så fort det handlar om Gotland.

Tack vare olika insatser för att kompensera den ö-faktor som påverkar oss i precis alla sammanhang men där vi samtidigt konkurrerar på exakt samma villkor som landets fastlandsregioner, har vi i dag goda kommunikationer. Både färjor och flyg har haft täta turer mellan ön och fastlandet. 

Elförsörjningen är som bekant inte helt pålitlig och alla de totalavbrott som vi vant oss vid, skulle knappast accepteras av någon annan kommun.

Vad som händer med flygtrafiken efter corona återstår att se men faktum är att öns näringsliv i dag är anpassat till en tät och smidig och snabb flyglinje till Bromma. Läggs Bromma ner i förtid påverkar det Gotland påtagligt och mycket konkret.

Världen ser inte ut som den gjorde förr när alla konkurrerade mer på lika villkor och där regioner inte var så beroende av handel med andra som i dag. Både inom landet och utom. 

Om just Gotlands förutsättningar ska försämras, om staten öppnar för långsammare färjor och lägger ner Bromma, då måste man helt enkelt kompensera på annat sätt. Både för företag och privatpersoner. 

Det förhatliga Gotlandstillägget kanske inte ska stå som modell för detta och jag vet egentligen vad som skulle kompensera goda kommunikationer. Klimatmålen blir också särskilt drabbande för en ö mitt i Östersjön. När utsläppen för sjöfart och flyg ska minska blir det svårt när färja och flyg är de enda alternativen.

Utvecklingen mot klimatsmarta bränslen rullar på men det går ju inte snabbt att få breda och tillgängliga lösningar på plats. Bättre att ställa högre krav där alternativen finns och lägre där de inte finns.  

För det gods som måste fraktas med båt är sårbarheten ännu större. Det mervärde som kan tas ut tack vare Gotlands starka varumärke, kan inte tillåtas att ätas upp av fraktkostnader och tidsåtgång. 

Nu hörs krafter för att sänka farten över sjön av miljöskäl, det kan mycket väl vara ett alternativ för sällanresenärer som väljer en långsammare resa till lägre pris, och för att skona miljön. Men för gods och pendlare måste de snabba turerna finnas kvar.

Här kan vi lägga till ännu en faktor som bidrar till Gotlands risk för isolering: vi har ännu ingen reservhamn. Precis som med den tredje elkabeln har inget hänt trots decenniers debatt om det omedelbara behovet av en alternativ hamn om hamnen i Visby av olika skäl inte skulle gå att använda.  

Med allt detta i åtanke är det bra att Gotland står kvar och enat kring de gotländska ståndpunkterna som inte accepterar försämringar för våra kommunikationer.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.