Bofride: "Världen håller andan"

När denna tidning kommer ut vet vi kanske hur det gick

I dag vet vi. Kanske.

I dag vet vi. Kanske.

Foto: JIM BOURG/TT

Ledare2020-11-04 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När denna tidning produceras pekar mätningarna på att det åtminstone finns en möjlighet till skifte i Vita Huset. Kanske vet vi i dag hur det gick. Kanske får vi vänta.

De flesta anser nog att vad som helst är bättre än att sittande presidenten blir kvar. Att det skulle vara en gigantisk lättnad att slippa Donald Trump på positionen som en av världens mäktigaste personer. Men i USA fortsätter han vara populär, sällan för sin personlighets skull men för den politik som drivits sedan han blev vald.

Demokratin i USA är hårt reglerad för att makten ska ligga på andra institutioner för att minska presidentens makt. Men oavsett om den förda politiken är långt bättre än dess presidentkandidat så är det ovärdigt och farligt att ha en president som öppet ljuger, hånar motståndare, hetsar mot medier samt har de starkaste narcissistiska drag man sett hos en ledare i västvärlden.

USA är jämfört med Sverige nästan overkligt ostrukturerat, med våra ögon mätt. De olika staterna har olika regler för hur man röstar och det är inte den som får flest röster som vinner. För att över huvud taget få rösta måste man stå i kö för att registrera sig. Bland annat.

Krångligt är ordet sa Bull. Ändå kommer valdeltagandet att vara större än nånsin vilket visar betydelsen av det vägval USA har att göra.

USA-valet får väldigt mycket utrymme i svenska medier och de flesta har medarbetare på plats och satsar stort på att följa valet, timme för timme.

Den som vill ha bra information på en mer jordnära nivå kan med fördel följa Gotlands riksdagsledamot Lars Thomsson (C) som ger dagliga rapporter hem trots ett pressat schema som valobservatör för OSSE i Wisconsin.

Annars kretsar nyhetsrapporteringen här hemma kring den ökande smittspridningen av coronaviruset.

Många förvånades över hur väl Gotland klarade sommaren, trots en ganska stor tillströmning av besökare rapporterades enbart enstaka nya smittade per vecka. De senaste veckorna har antalet smittade ökat markant. Delvis på grund av en eftersläpning i provtagningen, men även med denna faktor inräknad kan man konstatera ett tydligt trendbrott.

Förmodligen är det delvis årstidsrelaterat. Under sommaren var vi utomhus och hade lättare att hålla avstånd. Nu umgås vi mer inomhus och uthålligheten i att följa rekommendationerna har försämrats. Kanske har vi lurats av det låga antalet smittade och intalat oss att det inte är så farligt.

I går konstaterades smitta även på lasarettet. Än så länge har ingen arbetsplats helt slagits ut men detta scenario är inte omöjligt med en klustersmitta som snabbt slår ut många. 

I butikerna märker man särskilt att många glömmer avstånden. När någon håller avstånd finns det andra som tolkar det som att man inte står i kön till kassan eller varuhyllan och tränger sig förbi. 

Vi måste verkligen skärpa till oss, överlag, allihop. Jag behöver inte dra riktlinjerna, ni kan dom, jag kan dom. Nu tar vi nya tag. För till skillnad från valet i USA är smittspridningen en fråga där vi kan påverka, konkret och direkt. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.