Jämställdhet handlar om demokrati inte symbolik

När man lyssnar på diskussionen om varför det är viktigt att det blir en kvinna som efterträder Löfven inser man att vi har långt kvar till ett jämställt samhälle.

Magdalena Andersson, mest trolig efterträdare till Stefan Löfven. Om hon vill.

Magdalena Andersson, mest trolig efterträdare till Stefan Löfven. Om hon vill.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Ledare2021-08-24 06:09
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På Twitter skriver Alice Teodorescu Måwe: "Den här besattheten vid att det ska vara en kvinna som tar över pl är djupt osund. ”Det vore bra”, men VARFÖR vore det bra? Vad är det en kvinna kan tillföra för att hon är kvinna? Man kan inte å ena sidan hävda att kön är en soc konstruktion och samtidigt hålla på såhär".

Alice Teodorescu Måwe är en kunnig skribent och debattör, väl insatt i hur samhället fungerar. Jag håller sällan med henne men har stor respekt för hennes kompetens och kunnande. Men när hon visar att hon står helt frågande till vikten av kvinnor på maktpositioner, blir jag lite förvånad.

Att Sveriges största parti fortfarande bara haft en kortvarig period med en kvinna som ledare är ett stort underbetyg. Inte för att det ska vara "rättvist" eller "ge en kvinnlig touch" utan för att det visar så tydligt att kvinnor inte släpps fram i partiet. För de finns ju. Och har alltid funnits.

Att ingen kvinna ännu varit statsminister i Sverige beror inte på att kvinnorna i Sverige helt enkelt inte har den kompetens som krävs. Det skulle skilja ut oss från de flesta andra länder i vår omvärld. Det är något annat som ligger bakom.

Det är ganska pinsamt för ett "av världens mest jämställda länder" att de tre största partierna som kan komma ifråga för statsministerposten har så svårt för att släppa fram kvinnorna i leden. Både Socialdemokraterna och Moderaterna har haft kvinnor som partiledare. Men dessa har inte fått något stöd och de har ganska snabbt blivit bortputtade från posten.

Sverigedemokraterna har bara haft män som såväl partiledare som på andra toppositioner i partiet.

Det finns också många som älskar att raljera och vara nedlåtande när det handlar om att män behöver backa eller stå still eftersom de kvoterats in på alla samhällets positioner sedan urminnes tider. Som när S-kvinnors vice ordförande Anna Lööf Hedh gick ut med budskapet att nu är det en kvinnas tur på partiledarposten.  

"Det handlar inte om kön" sa hon och det fick många att höhöhöa förnöjt.

Men det är ju precis så det är, det handlar inte om kön utan att alla människor ska ha samma möjligheter oavsett kön. Den som hävdar att det redan är så säger också att kvinnor är mindre kompetenta än män. Att ingen kvinna än så länge varit lika kompetent som de män som varit statsministrar i vårt land.

Det står många kompetenta socialdemokratiska kvinnor i ledet av möjliga partiledarkandidater. Om alla dessa ska förbigås av ännu en man så kan man snacka om att det är kön det handlar om.

Inte förrän alla människor bedöms efter samma mått och ges samma möjligheter har vi en komplett demokrati. Att det ännu inte är så visar med all önskvärd tydlighet hur man med alla medel försöker förminska och förlöjliga debatten om just detta.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.