Om man tittar tillbaka finns det så många utlovade fantastiska innovationer som skulle lyfta Gotland till oanade höjder. Löften och utfästelser som sedan landade med ett tyst plums och en förhoppning att ingen skulle minnas vad som lovats.
Vi minns ReCulture. Gotland Zero Emission. Naturfarma. Vindkraftsfabriken (Deltawind). Elbilstillverkning i Roma. Den gyllene triangeln på norr. Naturturism från hela världen till Ojnareskogen. Vi har också två omgångar "Peter Larsson-pengar".
Inför valet 2010 lanserade Socialdemokraterna på Gotland hårt en vision om "en dynamisk gyllene triangel på norr" med utvecklingscentra i Slite, Fårösund och Kappelshamn. Man skulle jobba hårt för utveckling på norra Gotland.
Efter valet då Socialdemokraterna fick makten, hette det plötsligt "dynamiska Gotland" och inget mer hördes om den gyllene triangeln.
Så blev det 2015 och Socialdemokraterna och Miljöpartiet såg sig nödgade att avbryta den rättsliga prövningen av Nordkalks tillståndsansökan i Bunge. Man utlyste Natura 2000-område och "Ojnareskogen" ansågs räddad.
Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) hade även med sig 100 miljoner då 2015 som skulle användas för att kompensera de negativa konsekvenserna av regeringens beslut. "I de fall där det var lämpligt med hänsyn till insatsernas karaktär skulle förutsättningarna för den norra länsdelen särskilt beaktas".
När Åsa Romson besökte Gotland med beskedet sa hon också: "Regeringen är angelägen om att se Gotland som en fortsatt viktig region för kalkbrytning".
Åhå, minsann.
2017 kom ytterligare 100 miljoner i kompensation för att Gotland blev beordrat av staten att säga nej till Nord Stream-satsningen i Slite hamn. Båda miljonpaketen administrerades av Peter Larsson, utsedd av regeringen. Därav namnet "Peter Larsson-pengarna".
Av de senaste 100 miljonerna avsattes hälften, 50 miljoner, för att göra länsväg 148 mer trafiksäker. För en tid sedan meddelade Trafikverket att det arbetet beräknas starta tidigast 2026... Tio år senare. Räknar man upp värdet eller är 50 miljoner värda lika mycket efter tio år?
2018 kommer så nästa "kompensation" eller vad man ska kalla det efter att Svenska Kraftnät ett år tidigare plötsligt avskrev planerna på en tredje elkabel för Gotland. Nu utsågs Gotland till pilot och skulle gå före i omställningen till ett hållbart energisystem. Gotland skulle visa vägen för hur hela Sveriges energisystem kan ställa om. Man får alltså anta att det handlar om praktik och inte bara teori.
Har nån märkt nåt?
Vi har fått Energicentrum Gotland som ska fungera som en "inspirationsplats för gotlänningar, en projektfabrik där nya idéer kring omställningen kan få gehör, ett center för kunskapsspridning och en samlingsplats där olika aktörer kan få kontakt med varandra i frågor som rör energi och hållbarhet".
Man får hoppas på lite konkreta resultat snart, för både klimatet och Gotland.
Det är lätt att raljera, självklart har de som fick del av de 100 miljonerna utvecklats och gjort konkreta framsteg. Allt finns redovisat i slutrapporten för den som är intresserad.
Men för alla som drabbas på norra Gotland är det naturligt att det finns en besvikelse och bitterhet.
Fast vi kan ju ännu hoppas på naturturismen.