Bombdåd varannan dag är inte normalt

Under senaste helgen ägde flertalet bombdåd rum vid bostadshus och garage i Malmö och Göteborg.

Ledare2021-02-16 05:54
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Dessa händelser som förmodligen hade fått stora rubriker för ett decennium sedan utgör i dag vardagliga nyheter. Dessvärre finns det brister i regeringens arbete för att motverka att bombdåd blir det nya normala.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) har pekat på minskningen i antalet bombdåd från 2019 års 257 till 215 stycken 2020. Han avstår däremot från att nämna är att 2019 års siffror utgjorde en ökning med 59 procent jämfört med föregående år. Förra årets 215 bombdåd är fortfarande 32 procent fler än 2018.


Någon dag innan sprängdåden presenterade Damberg nya åtgärder för att motverka bombdåden. Åtgärderna går ut på att de lagliga sprängmedlen ska kontrolleras ytterligare. Dessa skärpningar motiveras med att andelen bombdåd under 2020 där användningen av dessa så kallade civila sprängmedel, som bland annat används vid bergssprängning för bebyggelse, har ökat. Hur stor ökningen är kan däremot varken Damberg eller Stefan Hector, chef för operativa polisenheten vid Noa, svara på.
Det ges heller ingen förklaring till hur dessa civila sprängmedel fallit i händerna på de kriminella. Om de brutit sig in och stulit dem, eller om någon med tillstånd att hantera dem olagligt sålt dem vidare i andra hand, är en distinktion av yttersta vikt för att kunna motivera de nya åtgärderna.
Polisen har till exempel tidigare sagt att sprängämnena ofta smugglas in från andra länder eller stjäls från byggarbetsplatser i Sverige. Om denna tillförsel av sprängämnen förändrats hade en djupare redogörelse för att motivera åtgärderna varit på sin plats.


De kontrollerande åtgärderna är därför svagt motiverade, och kommer förmodligen att straffa främst de som nyttjar sprängmedel på laglig väg. Polismyndighetens roll ska också förstärkas i tillståndsprövningen. Det innebär att Polisen behöver avsätta resurser till ytterligare ett uppdrag. Visserligen har Polisen god kompetens om sprängmedel – men polisiär kompetens har knappast behövts tidigare för att pricka av en lista med kriterier, som MSB och kommunerna nu sköter.


Att strama åt den lagliga hanteringen är sällan lösningen. Regeringen framhåller att den arbetar på bred front, till exempel genom att öka Tullverkets befogenheter för att förhindra smuggling. Tullverket är rätt instans att förstärka. Däremot upplever myndigheten fortfarande sina befogenheter svåra att uttolka ur ett komplicerat regelverk.
2020 års statistik visar att det sker ett bombdåd mer än varannan dag. Att rikta in sig på de som hanterar sprängmedel lagligt kommer förmodligen att ge liten effekt. Desto mer lär det bli en ytterligare börda för Polismyndigheten och mer byråkrati.