Borgerlig politik slår mot landsbygden

Gotlandshems tankar på att bygga hyresbostäder i Slite pausas då det utifrån kraven på affärsmässighet ses som ett riskprojekt.

Gotlandshems tankar på att bygga hyresbostäder i Slite pausas då det utifrån kraven på affärsmässighet ses som ett riskprojekt.

Foto: Gotlandshem

Ledare2019-10-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är ironi på hög nivå när en av Centerpartiets viktigaste frågor stoppas på grund av en lagändring som de själva drev igenom. Men det är inte heller första gången som den politik C driver i riksdagen frontalkrockar med den politik partiet vill driva lokalt. 

I onsdags kunde Helagotland.se avslöja att Gotlandshem pausar/stoppar det tänkta nybygget i Slite. Orsaken bakom pausar/stoppar är att bygget inte kan räknas hem ekonomiskt med de krav som allmännyttan har på affärsmässighet. Så här skriver Gotlandshem i ett pressmeddelande: ”Problemet med projektet är att det under rådande omständigheter är svårt att motivera investeringen affärsmässigt.” De rådande omständigheterna är att byggande på landsbygden ses som ett riskprojekt (inte att det är dyrare att bygga) vilket då kräver högre avkastning för att kunna sjösättas. För att kunna möta det högre avkastningskravet behöver man ta ut högre hyra än för ett liknande bygge i Visby. Hyran hamnar då på en nivå som gör att styrelsen inser att det blir problem att hitta hyresgäster och väljer att backa. I alla fall till nästa styrelsemöte.

Den förändring gällande Lagen om allmännyttan som genomfördes 2011 under den dåvarande borgerliga regeringen har verkligen ställt till det. Tanken bakom lagändringen var att allmännyttan inte skulle ha någon konkurrensfördel jämfört med privata aktörer på bostadsmarknaden. Nu ser vi vad den lagändringen innebär för landsbygden. Den mark som bostäderna i Slite var tänkta att byggas på har under många år varit ägt av ett privat bolag som inte heller såg någon ekonomisk möjlighet att bygga. Det är uppenbart att de konkurrerar på samma villkor numera och att ingen längre kan bygga på landsbygden.

Men hela tanken med allmännyttan var att kunna ge alla en bostad. Kommuner skulle ha möjlighet att genom ett allmännyttigt bostadsbolag trygga tak över huvudet för de som ville bo i deras kommun. Oavsett om själva bygget var ekonomiskt lönsamt eller inte och oavsett om det var i kommunens stora tätort eller i de mindre omkringliggande samhällena. Vi kan i dag se hur väl allmännyttan fungerade, innan lagändringen, genom de lägenheter som Gotlandshem har runt omkring på Gotland. Nu verkar det vara slut på den möjligheten. Landsbygden lär inte få se några nya större nya flerfamiljsbostäder framöver om inte lagen ändras.

Men till det finns det nog ingen majoritet i riksdagen. Partierna i den förra alliansen lär knappast ändra sig och då SD har utformats till ett tydligt högerparti som följer minsta vink från branschorganisationerna kan man nog inte heller räkna med deras röster.

Men som jag började ledaren med, detta är inte det första beslutet som C drivit i riksdagen som nu visar sig vara landsbygdsfientligt. Vi har sett samma sak med det fria skolvalet som utarmar skolorna på landsbygden och med kravet på att statliga investeringar ska vara ekonomiskt hållbara som stoppade den tredje elkabeln till ön. Borgerlig politik slår helt klart mot landsbygden.

Karta: Gotlandshems tomt Ejdern