Bostadspolitiken kan vara på liv och död

Svensk bostadspolitik kan inte bara gynna de som redan har en bostad. Det är dags att sätta ned foten.

"Det är hög tid för politiker av alla färger att ta sig upp ur skyttegravarna och hitta en väg framåt."

"Det är hög tid för politiker av alla färger att ta sig upp ur skyttegravarna och hitta en väg framåt."

Foto: Helena Landstedt / TT

Ledare2023-07-19 15:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sverige har inte en fungerade bostadsmarknad. I Boverkets bostadsmarknadsenkät 2022 uppgav 204 av Sveriges 290 kommuner att det råder ett underskott på bostäder. Bland dessa kommuner finns Gotland.

Denna bostadsbrist drabbar inte bara ungdomar som vill flytta hemifrån eller studenter som kommit in på en utbildning i en ny stad. Som har rapporterats av Helagotland.se uppger var femte kvinna på Gotland att de någon gång har funderat på att lämna sin relation, men inte kunnat göra det på grund av sin bostadssituation. För en kvinna i en våldsam relation möjligheten att få tag i en bostad handla om liv och död.

Det finns få frågor som har dragits så mycket i långbänk som bostadsfrågan. Det närmaste man kom till en större reform av bostadsmarknaden var de marknadshyror som Moderaterna och Vänsterpartiet gjorde gemensam sak och fällde regeringen för att stoppa förslaget. Både innan och efter det har ambitionsnivån inte varit särskilt hög. 

Vi ser idag enorma problem med inlåsningseffekter av hur, framför allt, marknaden för hyresrätter fungerar. När man väl har fått tag i en hyresrätt släpper man den inte, vill man flytta byter man lägenhet med en annan hyresrättsinnehavare eller vill man köpa sig ett hus eller en bostadsrätt låter man lägenheten gå i arv till ett barn eller annan släkting. 

När nya bostäder ska bygga bromsar planprocesser, som oftast tar år att genomföra, upp projekten. Här måste både plan och bygglagen och lokalpolitiker bli mer flexibla och medgörliga. 

Det är hög tid för politiker av alla färger att ta sig upp ur skyttegravarna och hitta en väg framåt. De måste inse att det inte finns en fungerande marknad för bostäder i Sverige. 

Det hade varit önskvärt om vägen framåt innebar mer marknadsmässiga hyror för hyresrätter kombinerat med enklare planprocesser så att vi kan kraftigt öka byggandet. Men samtidigt är vi nu i en situation där det är bättre att försöka få till någon typ av förändring än att hitta den utopisk och ideologiskt perfekt lösning. 

Oavsett om du är en ungdom som vill flytta hemifrån, en student som har kommit in på drömutbildningen eller måste fly en våldsam relation ska du kunna lita på att du kan få ta i en bostad. Tyvärr kan man inte det idag. Politiken har i åratal drivit bostadspolitiken för att gynna de som redan har en bostad, inte de som står utanför bostadsmarknaden. Det måste bli ändring på det. Det kan faktiskt handla om liv och död. 

Gotlänningen

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.