Rättelse: I en tidigare version av artikeln förekom en bild på en fastighet som tillhör en annan bostadsrättsförening i Smågårde och som inte har med detta ärende att göra. Vi beklagar det inträffade!
Detaljplanen är i det närmaste huggen i sten och när bläcket väl torkat på beslutsprotokollet är det den som gäller fullt ut. Det har bostadsföreningen Smågårde 2 fått erfara. Där såldes bostadsrätterna på ett sätt som fått köparna att tro de investerat i eget boende. Om inte till heltidsboende så i alla fall till fritidsboende.
Men nu är det fastslaget i en dom från mark- och miljödomstolen att bostäderna bara får användas till uthyrning, allt enligt den gällande detaljplanen. Annars väntar ett vite på 200 000 kronor i månaden.
Smågårde är ett av många exempel på bostäder som byggts på mark som enligt detaljplanen är till för hotellverksamhet eller camping, men som sålts utan att användningsområdet blivit tydligt för köpare. Många har i stället trott att de köpt ett boende de kan nyttja som de vill, med möjlighet att hyra ut när de själva inte bor där.
Enligt tidigare uppgifter har Region Gotland ytterligare 19 liknande ärenden på gång.
Vi lär med andra ord få se fler liknande tillsynsärenden där regionen slår ner på ägarnas sätt att använda sina fastigheter.
Jag har tidigare kritiserat det obefintliga konsumentskydd som köparna av bostadsrätterna i Smågårde har. De har uppenbart blivit blåsta, och själva känner de att både säljaren/exploatören och mäklaren har ansvar i det som hänt, men det verkar vara hart när omöjligt att få upprättelse. Nu får vi se hur fastighetsägarna väljer att gå vidare.
Våg av skadegörelse
En våg av skadegörelse har dragit fram över ön det här året. Det började i vintras med sönderkörda skidspår vid Svaidestugan. Därefter har både fotbollsplanen i Roma och fotbollsplaner på Rävhagen körts sönder av personer i motorfordon.
Vi har även kunnat läsa om sönderslagna offentliga toaletter och både nedklottrade vägar som väggar. Bland annat klotter som förstört fasader i innerstaden och andra delar av centrala Visby. Allt som har förstörts drabbar någon annan rent ekonomiskt. Är det inte ideella föreningar som drabbas så är det alla vi gotlänningar som drabbas då våra skattemedel går åt för att laga allt som förstörts.
Jag hade gärna sett att skampålen återinfördes som straff på mindre brott, exempelvis vid olika former av skadegörelse, för det är så in i bomben onödigt. Och skämmas borde alla vandalerna få göra offentligt. Om de inte själva erkänner och gör bot, vilket hände både i Svaide och i Roma.
Gårdsförsäljning av alkohol
Förra fredagen hade allehanda ministrar och de tre regeringspartierna förberett sig noga inför offentliggörandet av förslaget om gårdsförsäljning av alkohol. Ministrar från alla regeringspartier trängdes om medias uppmärksamhet i frågan och på Helagotland.se gick minst två insändare ut med budskap om den stora händelsen från olika partier som ville sola sig i glansen av öl-, vin och spritflaskor som nu ska kunna säljas utanför Systembolagets kontroll.
När jag väl satte mig in i förslaget var det inte så dåligt som jag hade förväntat mig. Begränsningarna var ändå väl tilltagna och rätten att sälja sin egentillverkade alkohol inte given till alla. Bara mindre tillverkare får enligt förslaget sälja en ytterst begränsad mängd alkohol till besökare, och då först efter någon form av visning. Dessutom ska säljaren informera köparen om alkoholens skadliga inverkan.
De små alkoholtillverkarna på Gotland var nöjda med förslaget. De såg framför sig hur fler kom på besök och guidade visningar på deras anläggningar, och någon liten ökning av försäljningen. Men de var också tydliga med att Systembolaget måste vara kvar för utan deras inköp skulle de små alkoholtillverkarna få det mycket svårt.
Nu återstår en remissrunda och en kontroll med EU så förslaget inte riskerar Systembolagets alkoholmonopol.
Så som förslaget är utformat är det inte den frihetsreform som många av Systembolagets motståndare krävt och propagerat för. Det hela är mer en reform som gynnar besöksnäringen, än att den bryter alkoholmonopolet. Samtidigt är nog risken att det blir som en av debattörerna som inte gillar Systembolaget beskrev det förslaget om gårdsförsäljning. Den först lilla kilen som drivs in i alkoholmonopolet.
Jag är rädd att hen har rätt och skulle av den anledningen gärna se att förslaget hamnar i högen för icke genomförda förslag. Systembolaget är något vi borde värna om av många anledningar. Inte minst för de små alkoholtillverkarnas skull.