Bra läge att ta tag i arbetsmiljön

Arbetsmiljöfrågor handlar inte bara om buller och farliga ämnen, ledarskap och en fungerande organisation är minst lika viktiga för arbetsmiljön.

Arbetsmiljöfrågor handlar inte bara om buller och farliga ämnen, ledarskap och en fungerande organisation är minst lika viktiga för arbetsmiljön.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2020-02-11 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Snacka om tajmning. På måndag ska regionfullmäktige behandla en ny arbetsmiljö- och hälsopolicy.

Med tanke på vad som rapporterats från teknikförvaltningen den senaste tiden så finns det lite att ta tag i när det gäller hur regionen hanterar arbetsmiljöproblem.

Så länge har jag varit med, både som journalist och tidigare som fackligt förtroendevald, att jag vet att ingen fråga är svartvit. Man kan alltid utgå från att det finns faktorer som gör att det som till synes är glasklart har fler nyanser som grumlar bilden.

Därför är jag försiktig med att tolka de olika parternas kommentarer i den konflikt som pågått en längre tid på en avdelning inom teknikförvaltningen. Det jag däremot direkt kan tolka som förkastligt är beslutet att lösa konflikten genom att en medarbetare fysiskt flyttats från lokalerna för att hen inte kunde jobba kvar på avdelningen.

Oavsett anledning till konflikten är det som att stoppa huvudet i sanden. Nu verkar ju lyckligtvis skyddsombudet ha rört om i grytan så att grundproblemet tas upp på bordet. 

Men att en så stor organisation som Region Gotland inte har bättre kompetens och förmåga att lösa samarbetsproblem som skapar ohållbar arbetsmiljö, det förvånar.  

Lika mycket förvånar det enda konkreta som kommit fram om den kritiserade chefen. Hen ska ha beordrat sina anställda att de bara får prata jobb på jobbet. Det visar på ett ledarskap och omdöme som man trodde var omöjligt att tillämpa i en modern organisation. 

"Regionens värdeord, förtroende, omtanke och delaktighet vägleder oss i arbetsmiljöarbetet" står det i den policy som ska klubbas på måndag.  Liksom konstaterandet att "Fullmäktige har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön inom Region Gotland. Det är fullmäktige som fastställer regionens arbetsmiljöpolicy och ger nämnderna ekonomiska resurser för arbetsmiljöarbetet". 

Det borde således komma en eller annan fråga om hur det står till med ledarskap och arbetsmiljö i allmänhet och på teknikförvaltningen i synnerhet.

Intressant, med tanke på den pågående debatten om skillnader mellan privata och offentliga aktörer, är också en motion som ska behandlas av Saga Carlgren (V) som kräver att "Region Gotland vid alla sina upphandlingar och vid nyttjande av LOV ställer krav på att det ska finnas ett redovisat systematiskt arbetsmiljöarbete hos alla de som lämnar anbud".

För det första styrs krav på systematiskt arbetsmiljöarbete i Arbetsmiljölagen, för det andra utgår man felaktigt från att om en verksamhet drivs i offentlig regi är allt per automatik tipptopp. 

Vilket vi sett bevisat.