Straxt innan jul kom regeringen och miljöminister Isabella Lövin (MP) med sin klimatpolitiska handlingsplan, som Centerpartiet och Liberalerna står bakom. Jag skrev om det i Gotlands Folkblad 20/12.
Här tar jag upp några funderingar apropå handlingsplanen. Det gäller nämligen, tycker jag, att ha en positiv, optimistisk hållning på området. Då kan det vara lämpligt att ta upp några saker som skildrats i medierna på senare tid om att minska koldioxidutsläppen.
På Island finns en anläggning som suger in koldioxid ur luften och omvandlar den i en process. Det görs så den kan lagras i berggrund i en fysisk och kemisk form som är möjlig att framställa på Island. Verksamheten är dock begränsad och i ett tidigt utvecklingsstadium.
I Nordamerika finns också anläggningar för infångning av koldioxid. Och i Norge arbetas det med att förvara koldioxid i tidigare oljefält. De här tre exemplen har skildrats i olika medier.
Det borde läggas mer resurser på sådant som fångar in koldioxid på detta sätt och anläggningar för det.
I Sverige sätts alltmer solpaneler för el upp, på hus och i övrigt. Det är en bra, lokal och småskalig utveckling för att få elenergi.
I en del andra länder förekommer mer av småskaliga vindkraftverk, som ofta bara är en slags skivor eller snurror från en lodrät axel på några meter och som kan ge ett hushåll el. Ljudaspekter är antagligen små eftersom det finns flera av dessa i andra länder. Några sorter är nästintill ljudfria enligt medieuppgifter.
I Sverige ska det gärna ofta vara storskaliga projekt, exempelvis gällande vindkraft. I länder med mer sol under året finns det stora solkraftsanläggningar. I Marocko finns exempel på det. Det landet har mål om 50 procent förnybar el och är på väg att nå det genom omfattande utbyggnad av solkraft.
Att koldioxid tas bort från luften kan även ske med mer växtlighet, främst skog. Och kanske att inte ta bort skog, i alla fall på vissa ställen och i viss utsträckning. Kolsänkor brukar det talas om i de fallen.
I småskalighet har i Sverige eldrivna gräsklippare börjat ersätta bensindrivna. Samma gäller med en del andra utrustningar för trädgårdsskötsel med mera.
Stålindustrin SSAB och några till har ett försök att tillverka stål utan kol, men med vätgas i stället.
Och i gruvindustrin börjar truckar drivna av el att användas.
Så det finns många positiva exempel på minskning av koldioxid i stort och smått.
Det är bra med en ökad kunskap och veta vad som går att göra för att minska utsläppen av koldioxid och att få energi utan utsläpp.
Mer kunskap och att det funderas och diskuteras vad man kan göra, som individ, samhälle och globalt, är viktigt.