Jag skrev häromdagen om hur det borde vara en uppgift för Gotlandshem att bygga studentbostäder, för en grupp som har akuta behov och små resurser och samtidigt är viktig för Gotlands utveckling. Onsdagens GA berättar om att – förutom hyresrätter – så är nu även bostadsrätter en del av Gotlandshems framtidsplaner, bland annat för att därigenom kunna finansiera ett mer omfattande bostadsbyggande.
Jag kan förstå dem som reagerar på att Gotlandshem lägger kraft på en kundgrupp som uppenbarligen har resurser att köp sin bostad, därtill en nybyggd sådan. Men jag tycker att Gotlandshems vd Johan Martell har goda poänger när han påpekar att storskaliga byggprojekt kan sänka byggkostnaderna och att ett bostadsområde vinner om det blir mer varierat genom att hysa mer än enbart en upplåtelseform.
Stora nya bostadsområden med enbart hyreslägenheter är inte en bra idé.
Jag har därför inga invändningar mot Gotlandshems nya strategi. Men samtidigt måste jag naturligtvis påpeka att det fortfarande är viktigt att Gotlandshem snarast långsiktigt börjar bidra till en bättre bostadssituation för studenterna på Campus Gotland.
Läs gärna insändaren i dagens GA från Gotlands studentkår Rindis ordförande Martin Forsberg– på sidan 3 här intill om du läser papperstidningen.
Region Gotland har dessutom anledning att erinra sig att det finns gränser för hur mycket Gotlandshem på egen hand kan förmå göra för att lösa bostadssituationen på Gotland. Det är oerhört viktigt att Regionen underlättar för andra aktörer som vill bidra till att bygga fler bostäder på Gotland.
Redan initierade projekt på planeringsstadiet bör hjälpas istället för att stjälpas med knöliga planprocesser och annat strul som sinkar byggstart. Dessutom behöver Regionen VERKLIGEN bli bättre på att planera för den typ av bostäder som många önskar sig mer än allt annat. Det är många fler som vill bo i enfamiljshus än som i dag har möjlighet till det. Det finns mer än tendenser till ett enögt fokus på flerfamiljshus.
Villor är dessutom bostäder som kan vara mycket eftertraktade av gotlänningar men mindre begärda som andrahem av fastlänningar. Även nybyggen som används som fritidsboenden har naturligtvis sitt värde, men vi vill väl att bofasta ska få en bättre bostadsmarknad?
Det finns ingen enkelspårig väg när man ska bekämpa bostadsbristen. Regionen behöver jobba på flera täter för att göraq stor skillnad för bostadsmarknaden.