Platserna i äldrevården, på så kallat särskilt boende, har blivit färre i Sverige. Samtidigt har de äldre blivit allt fler. Med nödvändighet innebär det att kommunerna blivit alltmer återhållsamma med att bevilja särskilt boende och försöker i det längsta ordna så att äldre ska kunna bo kvar hemma, med stöd framför allt av hemtjänsten.
Konsekvensen har blivit att allmäntillståndet för de som får flytta in på särskilt boende – fysiskt eller mentalt eller både och – ofta är risigt. Det ställer ännu större krav på personalen, om alla ska få den hjälp och det stöd som de behöver och har rätt till. De boende är helt beroende av att allt ska fungera. Det är även de anhöriga som inte alltid kan finnas till hands för att rätta till och överbrygga tillkortakommanden i omsorgen, speciellt inte om de bor på annan ort, vilket också har blivit vanligare med åren.
Det är därför oerhört viktigt att man löpande har kontroll på att alla äldreboenden, oavsett huvudmannaskap, lever upp till kvalitetskraven och tillhandahåller en god omsorg.
Onsdagens och torsdagens GA har rapporterat om brister vid Attendo Terra Nova, brister som det tagit lång tid att avhjälpa. Therese Ohrling, regionchef på Attendo, menar i en insändare att verksamheten på Terra Nova nu fungerar som den ska. Detta kom till uttryck även i en intervju som publicerades på Helagotland sent på torsdageftermiddagen. Jag hoppas att det stämmer, men det har även om det stämmer tagit alltför lång tid att komma dit.
Även om det tagit tid är det inte betydelselöst att Regionen upptäckt bristerna och ställt krav på att de ska åtgärdas, inklusive ett intagningsstopp för nya boende. Det vore ännu värre om brister i omsorgen förblev oupptäckta under lång tid och tilläts pågå utan krav på åtgärder.
Kanske hade man snabbare åtgärdat bristerna om Regionen varit öppnare med de brister man funnit. Öppenhet vore ett starkt incitament för de äldreboenden som granskas och kritiseras. Ja, öppenhet vore ett starkt incitament för att förhindra att brister i verksamheten överhuvudtaget uppstår. Om det nu inte räcker som drivkraft att man bedriver en verksamhet som de boende är helt beroende av för bästa möjliga välbefinnande under besvärliga omständigheter. Det är något som Regionen definitivt borde överväga inför framtida, förhoppningsvis grundliga, kontroller av verksamheten i äldrevården.
En rättelse. Avslutningsvis vill jag korrigera gårdagens huvudledare. Det är enbart Stenkyrka och Alskog-Garda fiberförening som påtalat Telias agerande för Konkurrensverket.