Flygbolagets BRA:s hållbarhetschef Lars Resare säger till Helagotland att önskan att pröva elflyg mellan Gotland och fastlandet består, även efter flytten från Bromma flygplats till Arlanda.
– Vårt engagemang inom ny teknologi är oförändrat. Vi behöver ställa om, och det ändras inte av att vi har ändrat affärsmodellen lite och börjar flyga åt SAS. Behovet av att använda flygplan som har lägre klimatpåverkan kvarstår.
Detta med anledning av att bland andra regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) undrat över hur eventuella elflygsplaner påverkas av flytten.
Att BRA "ändrat affärsmodellen lite" är ju för övrigt en formidabel underdrift.
Självklart hävdar en företrädare för BRA att elflygsplanerna ligger fast och är opåverkade. Men det är ju samtidigt självklart att flytten absolut inte är en fördel i sammanhanget.
Batterier är tunga. Det är ett uppenbart hinder som elflyg måste ta sig över och det begränsar både räckvidd och lastkapacitet.
En elbil väger omkring 15 till 20 procent eller omkring 300 kilo mer än en fossilbil. När batterivikt placeras i ett fortskaffningsmedel som ska trots gravitationen – ett eldrivet flygplan – så får det uppenbara konsekvenser.
Heart Aerospace presenterar sin maskin ES-30 på företagets hemsida. Det är ett hybridplan som ska vara färdigutvecklat år 2029, då med en kapacitet på bara 30 passagerare och en räckvidd med eldrift på bara 20 mil.
Om Gotland hoppas på att bli tidigt med att testa elflyg så är det verkligen ingen fördel om den sträcka som ska tillryggaläggas med nyutvecklat elflyg förlängs.
Men det handlar inte bara om sträckan utan också om kapaciteten.
Om vi ska gå över till elflyg lär det också behövas fler flygplan än i dag, eftersom planen inte kommer att kunna ta lika många passagerare som fossildrivna flygplan. Det innebär fler starter och landningar och tillgången till så kallade slot-tider på Arlanda kan snabbt bli en begränsande faktor.
Om vi hoppas på att SAS/BRA ska få konkurrens i framtiden – och det är ju oundgängligt för Gotlands flygförbindelser – så är det helt centralt att Bromma flygplats består. Om Arlanda blir enda alternativet så får en utmanare det svårt. För det första har SAS/BRA en fördel och ett försprång när det gäller tillgången till attraktiva slot-tider på Arlanda. För det andra vore det ju en konkurrensfördel för en utmanare om den kan erbjuda flygningar till den Stockholmsnära flygplats som BRA står i begrepp att överge.