Ungefär lika länge har debatten om flygplatsens framtid fortsatt att debatteras och olika utredningar genomförts. Nu i och med coronakrisen kommer så ännu en gång en dödsdom över flygplatsen. Denna gång från Swedavia som inte ser nån lönsamhet i Bromma flygplats som nyss byggts om och renoverats grundligt.
Bromma är navet för svenskt inrikesflyg och att lägga ner flygplatsen skulle leda till stora konsekvenser för näringslivet, inte minst för boende på Gotland och de företag som har daglig pendling mellan Stockholm och Visby och tvärtom.
Redan 1977 beslutade riksdagen att Bromma flygplats skulle avvecklas för att samla trafiken på Arlanda flygplats.
Socialdemokraterna fick igenom beslut om avveckling 1977 trots att regeringen Fälldin hade lagt en proposition om fortsatt flyg på Bromma. Detta på grund av att ett par center- och folkpartister röstade med S och därmed fällde den egna regeringens förslag.
Mitt minne borde alltså betyda att ungdomsförbundet var i opposition mot Centerpartiet, inte något ovanligt när det gäller ungdomsförbund men ändå. I dag slåss hela Centerpartiet för Bromma så vitt jag förstår, även om det så klart finns enskilda medlemmar och företrädare av annan åsikt.
Det är en minst sagt komplex fråga. Det är ju inte särskilt smart, vare sig stadsplaneringsmässigt eller klimatpåverkande, att ha en flygplats "mitt i stan". Innan corona var flygplatsen frekvent använd och det var ju också därför den nyligen byggts om och anpassats till mängden resenärer.
Att lägga ner Bromma som en konsekvens av coronakrisen är dock inte smart på något sätt. Så korta perspektiv kan vi inte ha när det gäller infrastruktur som direkt påverkar regioner och landsändar runt om i landet.
* * *
Jag håller med om mycket av det Meit Fohlin (S) skrev i sin krönika på lördagens Gotlands Folkblad. Det finns väldigt många frågor som behöver svar och många sammanhang och perspektiv som behöver läggas samman i frågan om ny skolöversyn på Gotland.
Men medan Meit Fohlin kräver att andra partier (läs "styret") ska ha sin bild och inställning klar redan innan hela utredningen ens presenterats för politikerna, tycker jag att alla partier behöver sätta sig ner och diskutera perspektiv och konsekvenser.
Som de flesta gjorde i frågan om det så kallade Romapaketet men där Socialdemokraterna var tydliga i sin åsikt att skolans behov och förutsättningar måste vara överordnade, att övriga perspektiv, så som landsbygdsperspektivet, inte kunde vägas mot detta.
Kommer Socialdemokraterna att ha samma inställning när det gäller skolöversynen? I så fall ska de rösta för förvaltningens förslag som det ligger. Den som lever får se.