Brottsligheten håller på att bli en akut fråg

"Vi har under en lång tid skakats av rapporter om skjutningar i våra städer, särskilt Malmö. Sverige är nu kraftigt överrepresenterat vad gäller våld med skjutvapen och sprängdåd bland jämförbara länder".

"Vi har under en lång tid skakats av rapporter om skjutningar i våra städer, särskilt Malmö. Sverige är nu kraftigt överrepresenterat vad gäller våld med skjutvapen och sprängdåd bland jämförbara länder".

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2019-11-22 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ett förändrat samhälle har gett förändrad brottslighet, den kommer kräva drastiskt nya typer av resurser om inte frågan ska bli regeringens fall. 

Vi har under en lång tid skakats av rapporter om skjutningar i våra städer, särskilt Malmö. Sverige är nu kraftigt överrepresenterat vad gäller våld med skjutvapen och sprängdåd bland jämförbara länder. 

Samtidigt har våldsbrottsligheten generellt gått ner i Sverige de senaste decennierna. Det här skapar förvirring i leden och allt för länge har politikerna gömt sig bakom en sorts allmän bild av att ”samhället blir tryggare”, i takt med att alla medborgare kan se hur det grova våldet ökar. 

Det skapar ilska och missnöje, och frågan om lag och ordning håller på att bli en av denna regerings absolut mest akuta.

Brottslighet förändras, liksom resten av samhället. I en tid av globalisering, digitalisering och urbanisering, där vi lever, äter, umgås och jobbar på helt nya sätt kommer det ske en liknade omvandling av brottsligheten, hur den ser ut och tar sig uttryck. Det finns dock fortfarande förutfattade meningar av vad ett brott är och vad det beror på, som inte sällan speglas i hur vi levde förr. 

Är det främst sociala problem som driver människor att begå brott som gärna antytts av politikerna? Absolut, i samhällen där svält är en realitet, och människor lever utan sociala skyddsnät. 

I Sverige på 70 och 80-talet var alkoholmissbruk mer utbrett, välståndet inte lika högt. Fler människor söp mer hemma, det fanns betydligt mer vardagsvåld och fyllebråk som slutade i mord. I dag går vi ut och äter på restaurang och dricker i närvaro av vakter, det har gjort att vardagsvåldet sjunkit kraftigt. 

Men samtidigt ökar den grova brottslighet mellan yrkeskriminella, delvis göds den av att vi har mer pengar i omlopp. En ökad rörlighet i EU, ökad migration och mer tung narkotika i samhället har fört in andra typer av brott. Yrkeskriminella använder grövre våld mot varandra. De spränger och skjuter så ett sätt som inte skett tidigare.

Det handlar inte om några socialt missanpassade stackare som kommer hjälpas av samtal med socialtjänsten, de måste bemötas med hårdare straff mot fler överträdelser. 

Dagens brottslighet kräver nya lösningar och en ny poliskår. Medborgare i dag räknar med att leva länge, våra liv är säkrare och vi värderar därför även vår trygghet högre. Det är viktigt att samhället kan möta denna önskan om säkerhet, då det trots allt är rättsstatens mest centrala uppdrag. Att statsministern sitter i Agenda och svävar på svaret varför vi egentligen befinner oss i den här situationen duger inte. 

Det börjar bli dags att på allvar se över möjligheter att inte bara tillföra polisen mer resurser utan även införa nya lagar, som anonyma vittnen och strafflättnader för kriminella som vittnar. 

Vi har passerat den gräns där vi kunde unna oss att låtsas som att fler fritidsgårdar kommer lösa situationen. Frågan om den ökade brottsligheten håller på att bli akut.