Gotland ser ut att få ett rejält tillskott till verksamheten när det nya utjämningssystemet genomförs. Ytterligare cirka 90 miljoner beräknas Gotland ha rätt till för att utjämna skillnaderna något mellan landets kommuner.
Detta utrymme vill de rödgrönrosa omedelbart teckna in för nya satsningar och utökningar. Dessutom ska alla krav på effektiviseringar dras tillbaka.
Det talas ofta om att regionens verksamhet fått mindre och mindre med resurser i flera år. Det är inte sant. Det är kostnaderna som drar iväg och om man räknar ut vad detta på sikt leder till kan man välja att se behovet av åtstramning eller att köra på så länge det finns pengar på banken.
Gotland är inte unikt. Enligt SKL:s rapport häromdagen om läget i svenska kommuner redovisades att ett 90-tal kommuner förväntas gå med underskott i år och ett 20-tal kommuner planerar att höja skatten nästa år.
Samma rapport visar att det kommer att saknas 43 miljarder kronor år 2023 i kommuner och regioner om kostnaderna ökar i takt med befolkningen och staten inte tillför mer resurser. Att staten behöver gå in och ta sitt ansvar är ställt utom allt tvivel.
Man hör sällan moderater prata om vikten av att landet håller ihop, Socialdemokraterna har börjat prata om det mer och mer men det behövs också synbara och konkreta reformer.
Tyvärr finns det fortfarande de som tror att det handlar om nåt bidragsutgivande, konstgjord andning för de delar av vårt avlånga land där ingen egentligen borde bo kvar.
Sanningen är ju att utan landsbygden skulle övriga landet få radikalt ökade kostnader. Utbilda sin egen arbetskraft, få tag i energi och livsmedel på andra sätt än genom inhemsk produktion.
Utjämningen är exakt vad det heter. En utjämning som kompenserar de som ger och de som får till en bättre balans.
Det här problemet har kommit upp på flera partiers agendor de senaste åren vilket är jättebra. Tyvärr hann ett rasistiskt parti fånga upp en stor del av missnöjet ute i landet kring detta innan de stora partierna vaknade.
Sverigedemokraterna, som utan att ha några egna lösningar, lockar allt fler, är enligt senaste opinionsundersökningar väldigt nära att bli Sveriges största parti.
23 procent av de tillfrågade skulle välja SD om det vore val i dag enligt DN/Ipsos. Många fortsätter hävda att vi "måste lyssna" på dessa medborgare. Jag lyssnar och efterfrågar ständigt svar på vad det är i SD:s politik man lockas av.
Nästan alltid handlar svaren om hur kassa alla andra partier är. Vilket inte var frågan.
På Gotland verkar de två avhoppade SD-ledamöterna i fullmäktige tappat sugen. De har inte avsagt sig sina uppdrag än men om de gör det och SD kan besätta med egna ersättare innebär det att alliansstyret inför nästkommande budgetarbete inte längre kan räkna med majoritet för sina förslag. De två avhoppade förklarade sig som bekant stödja Moderaterna som politiska vildar.
Förhoppningsvis väljer övriga partier att gräva ner rådande tonläge och söka samsyn för Gotlands bästa.