Budgetpusslets ramar måste hålla över val

Regionens toppolitiker sitter just nu och brottas i budgetberedning inför nästa års verksamhet. Jag har ett utredningsförslag.

Själva ramarna för budgetpusslet behöver förankras så de håller över val.

Själva ramarna för budgetpusslet behöver förankras så de håller över val.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2023-05-09 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Likaväl som man kan utreda konsekvenserna av en skattehöjning borde man utreda hur budgeten skulle se ut om man skalar bort allt som inte är tvingande.

Jag menar inte att man ska lägga ner till exempel kulturstöden men det vore väldigt pedagogiskt, folkbildande och nyttigt att se svart på vitt vad kommunen/regionen faktiskt är tvungen att tillhandahålla – och vad som är frivilligt.

Vi matas ständigt med den helt korrekta uppgiften att den allra största delen av våra skattepengar går till vård, skola och omsorg. Så är det så klart. Men jag gissar att det även inom dessa områden finns sånt som inte är tvingande.

Istället för att bara se på intäkterna och snegla åt höjd skatt borde vi se mer på helheten och vad som är viktigast. Prioritera. Våga välja bort.

Precis som många hushåll sedan en tid fått vänja sig vid när priser och kostnader skjuter i höjden. 

För att tro att höjd skatt automatiskt innebär mer skattepengar är att lura sig själv. Förhoppningsvis tas dessa beräkningar och konsekvenser med i tjänstemännens utredning av en skattehöjning. För det handlar inte bara om matematik.

När man skalat bort allt som inte är lagbundet kan man sedan välja från tilläggsmenyn. Vad prioriterar vi först? Vad är lägst prio på?

Även här krävs naturligtvis konsekvensanalyser. För lika lite som höjd skatt är lika med plus i kassan leder det automatiskt till mer pengar kvar i plånboken att inte göra av med alla pengar.

Många verksamheter kostar i ena änden men sparar pengar i den andra.

Det här är ett pussel som kräver modiga politiker som vågar ta svåra beslut. Man behöver se bortom nästa val, för Gotlands bästa. Det går inte att lägga om hela pusslet efter varje maktskifte, man behöver en sån där pusselmatta som håller ihop bygget. 

Sen kan mattan rullas ut och bitar läggas om, läggas till eller tas bort, men själva stommen måste hålla över val.

Det en kommun måste stå för är social omsorg (äldre- och handikappsomsorg samt individ- och familjeomsorg). För-, grund- och gymnasieskola samt kommunal vuxenutbildning. Plan- och byggfrågor, miljö- och hälsoskydd, renhållning och avfallshantering, vatten och avlopp, räddningstjänst, krisberedskap och civilt försvar, biblioteksverksamhet samt bostäder.

Bland det som är frivilligt finns fritid och kultur, energi, sysselsättningsåtgärder och näringslivsutveckling.

Innan nån drar i nattväktarstatsspaken, ett klargörande: syftet är inte att nedmontera den gotländska välfärden. Syftet är att bygga den stark, på rätt grund och med rätt prioriteringar. Mer ett pedagogiskt grepp än en konkret och total omstöpning.

TILL SIST

Angående Jesper Skalberg Karlssons (M) kommentar i artikeln om utskottsinitiativet om Gotlandstrafiken och att det skulle vara oseriöst och ofinansierat. 

Det handlade inte om att stödja Centerpartiets budgetförslag. Det handlade om att kräva att "regeringen skyndsamt ska återkomma med förslag till lösning för Gotlandstrafiken, så att boende och företag på ön garanteras rimliga förbindelser till fastlandet". 

Inte ens det kunde Tidöpartierna gå med på.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.