Regeringen vill urvattna EU-förslag om företagsansvar

Att säkerställa bra arbetsvillkor för alla i världen kan tyckas vara självklart. Regeringen håller dock inte med.

Regeringen vill se en rejäl urvattning av förslaget om företagsansvar. Ebba Busch deltog och höll tal.

Regeringen vill se en rejäl urvattning av förslaget om företagsansvar. Ebba Busch deltog och höll tal.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2022-12-06 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

EU-länderna håller på att formulera ett lagförslag som kräver att företag aktivt arbetar för att förhålla sig till mänskliga rättigheter. Förslaget skulle innebära att risken för företags kräkningar av mänskliga rättigheter och miljöförstörelse minskar, men har urvattnats en hel del av medlemsstaterna. Ebba Busch höll tal på uppdrag av regeringen under förhandlingarna, och det var minst sagt en besvikelse.

Busch deltog när EU:s ministerråd samlades för att ta beslut om den kommande EU-lagstiftningen om företagsansvar för mänskliga rättigheter och miljö. Det har tidigare hintats om att man vill bromsa förslaget, men i Ebba Buschs tal blev det väldigt tydligt. Regeringen hade exempelvis velat se att det juridiska ansvar som föreslagits skulle tas bort. Detta skulle innebära att företag inte kan få rättsliga konsekvenser för att bryta mot mänskliga rättigheter. Vilket är det som i dagsläget saknas. Det finns många frivilliga sätt för företag att uppnå mänskliga rättigheter, exempelvis riktlinjer och rättvisemärkningar, men trots detta väljer majoriteten att inte delta. Problemet är att företag inte frivilligt vill säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras i leverantörskedjor, för att det skulle kosta mer och innebära mer arbete. 

Det har vi sett med de skandaler nyligen som rör H&M. Aftonbladets granskning av företaget visade på föroreningar i vattnet utanför deras fabriker i Bangladesh, trots att lagen kräver att företag renar vattnet innan det släpps ut. Den extra kostnaden (som skulle vara tio kronor per plagg) och extra administrativt arbete har inneburit att de fuskat i stället.  

Det är därför som en juridiskt bindande lagstiftning behövs i EU. Men som det ser ut i dagsläget finns det kryphål för företag och det kommer vara upp till varje land att själva bestämma om banker och andra aktörer inom finanssektorn kommer omfattas av lagstiftningen. Det innebär i praktiken att om en medlemsstat ser ett värde rent ekonomiskt av finanssektorn så kan de välja att låta dem fortsätta på samma bana. Och bryta mot mänskliga rättigheter. Dessutom är kraven kring miljö endast ett litet tillägg i lagförslaget – vilket är oroväckande.

Att Ebba Busch höll tal där man vill ta bort det juridiska ansvaret på företag var en stor besvikelse för många. Busch sa att det beror på att man vill minska den administrativa bördan för företagen. Hon uttryckte också att det är viktigt för Sverige att inte reglera bolagsledningens skyldigheter och att man är glad att de delarna tagits bort från förslaget. Det blir väldigt tydligt vad regeringen tycker om mänskliga rättigheter och vem man vill gynna. I stället för att säkerställa att företag måste ta ansvar vill man fortsätta gynna de rika bolagsledningarna. Busch bekräftar det vi redan vet om regeringen – man vill att de rika ska förbli rika, oavsett vem man behöver trampa på för att komma dit.

Lagförslaget kommer härefter diskuteras i Europaparlamentet, som förhoppningsvis tycker att det är viktigt att förstärka förslaget ytterligare. Att säga att det blir jobbigt för företagen räcker inte. Det är ännu jobbigare för personerna som behöver leva på existensminimum, med förorenat dricksvatten. Det är dags för politikerna att sätta människor före vinst. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.