Bussarna har rullat längre än upphandlingen

Bussupphandlingen har varit en långkörare. Men aldrig på ett så bokstavligt sätt som nu.

Nja, detta är ju en ännu äldre årsmodell än som satts in i Gotlands kollektivtrafik.

Nja, detta är ju en ännu äldre årsmodell än som satts in i Gotlands kollektivtrafik.

Foto: TT

Ledare2020-07-29 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det känns som om jag har ägnat spaltkilometer åt att kritisera de upphandlingar som ledde till att jätten Bergkvarabuss kunde ta över kollektivtrafik och skolskjutsar på Gotland. Sedan Bergkvarabuss tog över har företaget haft en del problem med att leverera tjänsterna, men det är kanske inte så konstigt när verksamheten är ny. Mer anmärkningsvärt finner jag det GA skrev om i går. Många av de bussar som Bergkvarabuss satt i drift på Gotland är långmilare med många år på nacken. Eller kanske snarare på axlarna. Mina spaltkilometer räcker inte långt jämfört med 82 533 mil, vilket en av bussarna har rullat.

Upphandlingarna framstår nu i än ofördelaktigare dager. Det är alltså inte nog med att kravet på bland annat gasdrift hade tvingat Gotlandsbuss till gigantiska nyinvesteringar för en orimligt kort treårig upphandlingsperiod. Men medan Gotlandsbuss inte ens ansåg sig kunna deltaga i upphandlingen, så hade storföretaget Bergkvarabuss alltså tillgång till en fordonsflotta med gamla trotjänare som kunde tas i bruk på Gotland och minimera behovet av nyinvesteringar.

Till alla tidigare kända faktorer som avgjorde busshandlingen på förhand kan alltså fogas ännu en.

Det dröjer ju inte så länge innan det är dags att på nytt handla upp kollektivtrafiken. Då om inte förr visar det sig om Regionen har erkänt alla fel som begicks förra gången.

Jag hoppas att stora upphandlingar delas upp i flera små, som kan få många anbudsgivare och många olika vinnare. Så upprätthåller man en marknad med konkurrens och pluralism.

Jag hoppas avtalstiden blir lång och att valet av bränsle överlåts åt den som ska bedriva trafiken, så länge det motsvarar miljökraven. Varför ska Regionen tvinga bussföretaget att använda ett specifikt av alla tillgängliga miljöbränslen?

Och jag hoppas att det vid nästa upphandling fortfarande finns gotländska bussföretag som har möjlighet att inkomma med anbud och bidra till konkurrens och prispress, trots att Regionen gjort sitt bästa för att slå ut dem från marknaden.

Jag kan i sammanhanget inte låta bli att konstatera att fordonsgasen exempelvis på Eons mackar på fastlandet nu är cirka två kronor billigare per kilo än fordonsgasen på Gotland. Och på Gotland är det nu olyckligtvis dyrare att köra sin gasbil på gas än på bensin. Det bidrar ju inte till att göra en gasbilsägare glad och nöjd.

Även på detta område vore det välkommet med mer konkurrens på ön.