Som vanligt var alla överens och kanske missade jag något, jag såg bara klipp från mötet i efterhand på Facebook, men enda partiet som inte var på plats var det som propagerat mest för att små skolor på Gotlands landsbygder borde läggas ner. Moderaterna alltså.
Nej, det mest intressanta var att lyssna på företrädarna för alla föräldragrupper som bildats runt de skolor som gång på gång hamnar i skottgluggen när skolorganisationen ska ses över.
Bygderna samlas och manifesterar, skolorna räddas. Vi har sett det förut och vi lär få se det igen.
Skolans betydelse för familjer med barn i skolåldern blev väldigt tydlig vid mötet. De som påstår att skolan inte har nån betydelse för en bygds tillväxt och utveckling fick bevis för motsatsen.
Självklart krävs det mer än en skola – och att skolan håller hög kvalitet – men det är självklart en nyckel för var valet av bostadsort ska landa.
Den senaste tiden har man kunnat tro att till exempel Socialdemokraterna var emot beslutet att inte genomföra det förslag som tjänstemännen presenterade för politikerna där tiotalet skolor föreslogs läggas ner. Som vanligt är det lite som att partiet även här vill vara både för och emot samtidigt för att inte riskera att stöta sig med nån.
Däremot finns all anledning att nu också skapa förutsättningar för en mer hållbar skolorganisation där skolor inte med jämna mellanrum hotas av nedläggning. Beslut för att skapa just hållbara förutsättningar, fattades förrförra gången, när de rödgröna styrde. Även då resulterade översynen i att "bara" en av tiotalet skolor lades ner.
Men då beslutade man alltså också om åtgärder av saker som till viss del låg till grund för nedläggningshoten, som underhåll av fastigheter. Men så fort debatten och protesterna mot förslagen om nedläggningar tonat ur blev det tyst också om behoven av dessa beslut. Lite så blev det även denna gång även om sånt som en pandemi kom i vägen för det mesta.
I dagsläget handlar debatten mer om tillgång på lärare och kvalitet på undervisningen. Man kan få bilden av att inga lärare vill jobba på små landsbygdsskolor vilket inte stämmer, så klart. Inför skolstart är det ofta oklart med lärarbemanningen in i det sista men det mesta brukar vara löst när skolorna startar.
Det fria skolvalet ses av många som ett problem. De anser det vore bättre om politikerna fick bestämma vilka skolor familjerna ska ha tillgång till. Det skulle förvisso göra logistik och planering väldigt mycket enklare för regionen men skolvalet finns ju av en orsak.
Mer energi borde läggas på varför familjer inte väljer vissa skolor.
* * *
I lördags tog jag äran för en text skriven av riksdagsledamot Lars Thomsson (C). Det var förstås han som skrivit om solelsboomen och inte jag. Ber om ursäkt för misstaget.