Snabba ryck gagnar inte äldrevård

Förhastade beslut hade riskerat att skapa övergångsproblem vid byte av huvudman.

Vid brådstörtade överlämningar är det lätt att tappa något.

Vid brådstörtade överlämningar är det lätt att tappa något.

Foto: Petr David Josek

Ledare2022-03-15 18:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Socialnämnden inom Region Gotland beslutade i går att det privata vårdbolaget Attendo ska fortsätta driva äldreboendet på Terra nova i ytterligare två år. Det kanske förvånar en del, efter kvalitetsproblemen som Attendo har haft, att Regionen inte snarast gör en ny upphandling eller kommunaliserar driften så att den går över i egen regi. Men efter att problemen har åtgärdats så lever ju verksamheten upp till Regionens krav. Och just byte av huvudman riskerar att skapa den typ av problem som man vill undvika. Det finns ingen som vinner på att man nu agerar brådstörtat.

Det är en underlig föreställning, att drift i egen offentlig regi inom äldrevården skulle vara en lösning på alla problem. Det är inte så att bara Regionen tar över så blir allt bra. Och det finns inget som säger att kommunal drift är bättre eller ger nöjdare boende än privat sådan. 

Attendo har tvivelsutan haft kvalitetsproblem vid boendet på Terra nova och även efter övertagandet av driften vid äldreboendena i Hemse. Men även regionen fick problem när den dåvarande rödgröna regionledningen bestämde sig för att återkommunalisera driften av Pjäsen.

Men det är oerhört viktigt att det blir bra. Samtidigt som antalet platser inom äldrevården har krympt så har de äldre blivit allt fler. Kommunerna försöker i det längsta ordna så att äldre kan bo kvar hemma, med stöd av hemtjänsten. De som beviljas plats på särskilt boende är ofta i så dåligt skick att de är utlämnade till sin omsorgsgivare. De är i så gott som alla avseenden beroende av att de får all den hjälp de behöver.

Lomma kommun har rika erfarenheter av byte av huvudmän inom äldrevården i alla upptänkliga riktningar, från kommunal till privat och från privat till kommunal. Ja, även av byte från en privat entreprenör till en annan. Kommunalrådet Robert Wenglén (M) intervjuades i fjol av Dagens Samhälle om de erfarenheter som kommunen gjort av detta. Om att hoppa fram och tillbaka mellan olika huvudmän inom äldrevården sade han:

– Negativt! Det har lett till bristande kontinuitet. Och energi har använts till annat än att öka kvaliteten. Även växlingen mellan olika privata utförare har bidragit till ryckigheten.

– Vi har lärt oss att man måste förbereda övergången väldigt noga.

Även Region Gotland har väl gjort sådana erfarenheter, varför socialnämndens beslut var klokt.

Just därför tycker jag att de genuint privata äldreboendena är den allra bästa driftsformen. Utan annan upphandling än i form av nya ramavtal så kan dessa arbeta långsiktigt och utan uppslitande regiskiften. Det var därför ytterst olyckligt att Regionen beslutade sig för att behandla dessa äldreboenden styvmoderligt när det under pandemin uppstod tillfällig överkapacitet och tomma platser inom äldreomsorgen.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.