Aron Flam är en svensk komiker och satiriker som tycker om att reta gallfeber på folk. Det gör han allra helst på vänstersympatisörer med svidande skämt och nålstick. Via sin hemsida säljer han kommuniströda muggar och t-shirtar med texten "socialism är ondska" och "krossa socialismen" på. Han kan också höras i sin bitska samhällspodd "Dekonstruktiv kritik" som lockar tusentals lyssnare varje avsnitt.
Nu har Flam, som råkar ha judiskt påbrå, skrivit och gett ut en bok som gör upp med Sveriges agerande under andra världskriget. I gamla arkiv har Flam upptäckt att Sverige exporterade kullager till den tyska krigsmakten och nazismen långt efter att Sverige övergått till att stödja de allierade. Detta har det dock talats tyst om, för att inte säga att saken tystats ner, så vad passar då bättre än att illustrera boken med en parodi på den välkända svenska "En svensk tiger"-tigern? Sagt och gjort. Tigern förseddes alltså med svastika, hitlerhälsning och en okynnesblinkning till läsaren.
Men det stridslystna Beredskapsmuseet, som tilldömdes rättigheterna till varumärket 2007 efter en nästan tio år lång konflikt med Försvarsmakten, verkar inte alls ha tyckt att Flams tilltag var roligt, utan polisanmälde honom för upphovsrättsintrång. Det utmynnade i att poliser en morgon konfiskerade Flams hela boklager på 2 200 böcker. Flam blev också avstängd från Facebook och Instagram, och de inlägg som han postat om boken togs bort.
I en intervju med nättidningen Nyheter Idag berättar Flam att åklagaren även inhämtat en europeisk utredningsorder för att kunna spåra upp och destruera böcker som redan sålts. Hur det ska gå till är dock oklart.
Nu krävs Flam, grafikern och förläggaren på vite om 500 000 kronor vardera. Det är nog för att avskräcka de flesta från att bråka med Beredskapsmuseet.
Att polis kan konfiskera böcker innan en domstol sagt sitt är absurt, för att inte säga kafkalikt. Självklart måste även "En svensk tiger" kunna parodieras. Om en domstol skulle komma fram till något annat bör lagen ändras. Visst ska upphovsrättshavare åtnjuta skydd och kunna tjäna pengar på sina verk, men allmänheten måste ha rätt att kommentera och bedriva satir och politik.
Aron Flam må ha ett tilltal som kan uppröra de känsligt lagda. Men det spelar ingen roll om det är en hetlevrad satiriker som drabbas. Denna händelse måste hanteras som om det vore Dalai Lamas böcker som beslagtagits och bränts. Här står viktiga grundlagar och principer på spel. Yttrandefrihet, tryckfrihet och rätten att kunna parodiera kända verk måste gälla även för den som kritiserar Sveriges undfallenhet för nazismen.
Senast en bok destruerades efter domstolsbeslut ska ha varit på 90-talet, och då var det en tysk version av Mein Kampf som förstördes. Som Flam själv konstaterat: Det är höjden av ironi att en bok, som är ett motmedel mot nazismen, kan bli nästa bok att förstöras.