Regeringens tillstånd till Cementa var i sin ordning

Jag blev inte förvånad över Högsta förvaltningsdomstolens bedömning att regeringen gjorde rätt när de förlängde Cementas tillstånd

Cementa i Slite

Cementa i Slite

Foto: Per Leino/arkiv

Ledare2022-12-07 13:10
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Riksdagen stiftar lagar oavsett hur bra, eller dåliga, lagarna är. Även om en ny lag stiftas för att runda en redan gällande lag. Det är den syn jag alltid haft och den tolkningen jag även gör efter Högsta förvaltningsdomstolens dom.

Historien bakom den nya tillfälliga lagen och regeringens tillstånd till Cementa känner väl de flesta till, men jag drar det lite snabbt ändå.

Cementa hade ansökt om nytt täkttillstånd och fått det godkänt i första instans, Mark- och miljödomstolen. Beslutet överklagades och Mark- och miljööverdomstolen valde en helt annan väg när de avvisade ärendet och inte ens tog upp tillståndet till prövning. 

De två mark- och miljödomstolarna verkar inte gå åt samma håll vilket gör tillståndsprövning till ett lotteri vilket här drabbade Cementa. Ett avslag med kloka motiveringar hade varit bättre, då det kunnat överklagas, än det ickebeslut som togs, vilket innebar att Cementa tvingades börja om från noll i en mycket tidskrävande process. Dessutom stod Cementa där och då inför faktumet att de saknade täkttillstånd inom några månader.

Byggindustrin, med flera, såg de akuta problem som ett stopp av cementproduktion i Slite skulle medföra. En problembeskrivning som både regering och riksdag tog på allvar. Regeringen tog fram ett förslag om en tillfällig lag som skulle ge regeringen rätt att förlänga Cementas tillstånd. En lag som en enig riksdag antog.

Cementa ansökte sen om förlängt tillstånd vilket också godkändes av regeringen.

Det är nu regeringens beslut som granskats och godkänts av Högsta förvaltningsdomstolen och bolagets företrädare kan tillfälligt andas ut.

Men Cementas framtida verksamhet i Slite är ännu osäker då det förlängda tillståndet löper ut till årsskiftet och något nytt tillstånd ännu inte är klart. 

Den ansökan som lämnats in för ett fyraårigt tillstånd har under hösten behandlats i Mark- och miljödomstolen och deras utslag kommer att presenteras 13 december. Ett domslut som bara är det första i en troligen långdragen process. 

Jag tror vi riskerar att hamna i ett liknande läge som vi befann oss i efter Mark- och miljööverdomstolens avvisningsbeslut sensommare/hösten 2021. Ett läge där Cementas verksamhet riskerar att stängas då man kan hamna i ett tillståndslöst läge. 

Om det sker hoppas jag att både byggindustrin och Cementa är bättre förberedda, för något snabbt nytt regeringsbeslut lär bli tufft att få igenom. Men den diskussionen lär ta fart igen och jag skulle nog inte bli förvånad om den nya regeringen gör som den gamla. Men då brådskar det. 

Den tillfälliga lagen som det nu granskade regeringsbeslutet stödde sig på har löpt ut, och även om den lagen kritiserats för att hastats fram hade den regeringen längre tid på sig då, än vad som finns nu. Det som kan göra processen snabbare är att den nya regeringen kan kopiera den tidigare tillfälliga lagen, men det är ändå en process som måste passera både utskott och riksdag innan en tillståndsansökan ens kan lämnas in. 

Cementas framtida verksamhet i Slite är som ni förstår ännu mycket osäker, även om Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till att regeringens tillstånd till Cementa var helt i sin ordning.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.