Centern har rätt om sommarlovet – fast inte som ni tror

Förslaget om kortare sommarlov från Centerpartiet skulle kunna gynna utsatta barn.

Muharrem Demirok, partiledare för Centerpartiet, vill korta sommarlovet med två veckor.

Muharrem Demirok, partiledare för Centerpartiet, vill korta sommarlovet med två veckor.

Foto: Louise Åsenheim

Ledare2023-08-28 07:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter en lam sommarturné som endast fick genomslag i TT:s morgon-pm var det dags. Ett klassiskt skolstartsutspel. Muharrem Demirok vill korta sommarlovet med två veckor. Tanken är att höja elevernas kunskapsnivå. Men ensamstående mammor kan också tacka och ta emot av helt andra skäl.

Kritiken lät inte vänta på sig. I Centerpartiet kände man sig överkörd. Först bröt den nye partiledaren mot den gyllene regeln att man inte får gå ut med grejer som inte är förankrade i interna beslutsprocesser. Och gör man det ändå så är det minsta man kan begära att man berättar vad och när det kommer i pressen. Demirok gjorde ingenting av detta. Så de stackars kommunpolitikerna landet runt blev nerringda av lokalmedia. Då är det inte jätteenkelt att stå där leende och stötta sin partiledares visionära tankar.

Lärarfacket och en rad ledarsidor hängde på. Ett struntförslag som inte hjälper någon. Lärarna är redan hårt belastade och det saknas resurser för att schemalägga två veckor till. Finns det ens något bevis för att förslaget förbättrar skolresultaten? Allt medan Murre tappert fortsatte att försvara förslaget i intervju efter intervju.

I Europa ligger Sverige någonstans i mittenligan med sina tio veckor när det kommer till sommarlovets längd. Italien, Lettland och Litauen toppar med hela 13 veckor. Estland, Grekland, Portugal, Bulgarien och Rumänien får lata sig i tolv. Kortast sommarlov har elever i Danmark, Lichtenstein och Tyskland på sex veckor. 

Tio veckor är oceaner av tid i ett barns liv. Det vet alla som möts igen på höstterminens första dag. En del har växt fem centimeter, andra har lärt sig simma. Några har levt livet i sommarstugan och på charterresan. Många har stannat hemma hela lovet på gården i förorten. Men även för medelklassfamiljer är det svårt att få ihop pusslet på sommaren. Fem veckors semester rimmar väldigt illa med tio veckors sommarlov. Inte alla har släkt och vänner som kan avlasta.

Barnfattigdomen blir också extra tydlig sommartid. Luncher hemma, aktiviteter och utflykter. Allt kostar. För ensamstående mammor skulle det vara en befrielse om sommarlovet kapades en bit. Lite enklare att få ihop allt. Lättnaden över att barnen får rutiner, mat, lektioner och sällskap i skolan i stället för att driva runt i närområdet. Barn som har det svårt hemma bävar ofta inför ett långt sommarlov. Skolan är en fristad och de räknar dagarna tills terminen börjar igen. När pausen inte blir oändligt lång så kanske man slipper den obligatoriska och jobbiga frågan om vad man gjort på lovet. Den skapar ångest hos den som inget har att berätta.

Muharrem Demirok, du är därför något på spåren. Ibland måste alla inblandade göra en uppoffring som främst gynnar en utsatt mindre del av gruppen. Det brukar kallas solidaritet. I det här fallet skulle heller inte majoriteten ta skada av det. Efter några år kommer ingen minnas hur det var förr. Minns ramaskriet när rökförbud på krogen var på gång. Helt omöjligt scenario först och idag lika otänkbart att dra ett bloss i baren. Kortare sommarlov kräver förstås att skolan får mer resurser. Lärare och personal måste få rimliga förutsättningar att göra sitt jobb.

Så Centerpartiet, fast ni gnällde så mycket internt, håll fast vid förslaget. Ni har faktiskt rätt i den här frågan. Fast inte på det sätt ni tror. Ett parti med rötterna i marknadsliberalism bidrar helt plötsligt till minskade klassklyftor och ökad jämlikhet.

 Joanna Abrahamsson

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk