Centern utmanar demokratins normer

Centerpartiets utspel om att införa ett starkare grundlagsskydd reducerar en viktig konstitutionell fråga till dagspolitiskt taktikspel.

Ledare2021-09-01 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Förslagen lanserades först i en debattartikel i DN (30/8). Behovet av att skydda den liberala demokratin fick också en framstående plats i Annie Lööfs sommartal som hölls senare samma dag. Retoriken var hård då Lööf varande för att hot mot friheten från ”populistiska, antiliberala och främlingsfientliga röster” över hela världen.
Med referenser till Polen och Ungern liksom 6 januari-upploppen i USA var hotbilden tydlig. Uppenbarlig vill Centern höja konfliktnivå mot ”ytterkantspartierna”, eller mer specifikt mot Sverigedemokraterna.


I sak är det inga större fel på förslagen. Hårdare reglering i grundlagen av utnämning och pensionering av domare är viktigt för att säkra domstolsväsendets oberoende gentemot regeringen. En författningsdomstol vore ett verkligt hinder för regering och riksdag att bryta mot grundlagen. Och krav på kvalificerad majoritet vid grundlagsändring skulle förhindra att smala majoriteter förtrycker minoriteten.
Förslagen klingar dock falskt då de så uppenbart är del i en kampanj inför nästa års val. Möjligen även inför budgetomröstningen och det efterföljande valet av statsminister i höst. Centerpartiet försöker utmåla SD som ett demokratiskt hot, liksom M, KD och L då dessa är öppna för olika former av samarbete.


Demokratin hänger dock sällan på enbart lagtext, utan upprätthålls av politiska normer. Normer som gör att politiker inte agerar egenmäktigt och maktfullkomligt, trots att det tekniskt sett är möjligt. Det är därför Sverige är och har varit en fungerande demokrati fast politikens begränsningar varit så få.
Därför är det något ironiskt att Centerpartiet använder ett förslag för starkare rättsstat och liberal demokrati, som ett led i en kampanj för att utmåla oppositionen som opålitlig och potentiellt illegitim. Det är just sådan retorik som riskerar att underminera de demokratiska normerna.
Inte heller stärks Centerns trovärdighet av att partiet stöder en regering ledd av Socialdemokraterna. S har aldrig stött rättsstatliga eller liberala principer, utan arbetade hårt för att så få spärrar, av det slag som C nu vill införa, skulle finnas i vår nuvarande grundlag. Politikens makt skulle lämnas oinskränkt.


Dagens socialdemokratiska ministrar tycks också ta lätt på de demokratiska normerna. Svartmålning av oppositionen har kommit från högsta ort då statsministern varnat för ”fara och färde” vid ett maktskifte (SVT 17/3).
Bara dagen innan Centerns utspel (29/8) framkom att regeringsföreträdare påhoppat publiceringar i media. Pressekreteraren åt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kontaktade en journalist på Göteborgs-Tidningen och anklagade denne för att ”flörta med SD”. Det är knappast lämpligt beteende från ett statsråd.
En god politisk kultur är det bästa skyddet för demokratin. Någon sådan främjas dock varken av Centerns nuvarande politiska sällskap eller insinuanta utspel.