Centerns paket räddat av en opålitlig tomte

Men inte blir det ett snyggt paket när man knölat ner tre olika saker i det.

Eva Nypelius (C) fick en tidig julklapp av Lars Engelbrektsson (SD).

Eva Nypelius (C) fick en tidig julklapp av Lars Engelbrektsson (SD).

Foto: Gorm Kallestad/TT

Ledare2020-09-29 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var presentutdelning för Centerpartiet på fullmäktige i går. Affären med det tidigare utslagna Romapaketet ska trots allt genomföras. Sedan det negativa beslutet i regionstyrelsen hann Sverigedemokraterna byta uppfattning. Därmed vann den borgerliga minoritetsregimen voteringen.

Regionstyrelsens vice ordförande Jesper Skalberg Karlsson (M) förklarade för Helagotland.se att man inte gjort någonting för att få Sverigedemokraterna att rösta annorlunda:

– Varken jag eller Moderaterna har försökt påverka Sverigedemokraterna i någon riktning inför beslutet i fullmäktige. Utan detta har SD kommit fram till på egen hand.

Att de borgerliga vann voteringen var alltså enbart överraskande tur. Att man på detta sätt framhåller politisk inkompetens och passivitet som en förment högtstående princip finner jag bara underligt.

Genom att en minoritetskoalition framhärdar i att på detta sätt att styra på nåder och utan kommunikation skapar man förutsättningar för att fler frågor under mandatperioden kan få samma underliga hantering och osäkra utgång. Sverigedemokraterna är lokalt ett oförutsägbart parti utan stadga och det är inte lämpat att vara del av någon koalition. Men det hindrar ju inte att den minoritetsregim som gör sig beroende av SD behöver kommunicera med partiet och informera sig. För mig framstår regionledningens nuvarande hållning som oseriös.

Varför bytte SD uppfattning? Det är i vanlig ordning vagt och otydligt. Lars Engelbrektsson anförde de kontakter partiets representanter haft med olika intressenter och intresserade. Ett populistiskt parti tror sig kanske ha fingrarna på samhällets puls, och förväxlade denna med det support Centern trummat fram för paketet.

Gotlänningarna är inte att gratulera med anledning av paketet. Medborgarna kan du addera ännu en underlig fastighetsaffär till alla de tidigare. Även om den är underlig på ett nytt sätt. Kreativiteten som uppvisas i att hitta nya sätt att göra dåliga affärer tycks outsinlig. Och syftet bakom affären, att rädda badhuset i Roma åt medborgarna och vallöftet åt Centerpartiet, uppnås ju heller inte.

Det återstår att se vad köparen till de tre objekten i paketet gör av dem. Det kan bli rätt viktigt för Centern och för övriga behjälpliga delar av den borgerliga Alliansen att det finns något att visa upp om två år, när valurnorna åter ska besökas.