Bittra piller att svälja i Centerpartiets valanalys

Det kunde ha gått ännu värre. Det är en slutsats i Centerpartiets valanalys. Lyckligtvis inte den enda eller dominerande.

Är festen över för Centerpartiet?

Är festen över för Centerpartiet?

Foto: Tim Aro/TT

Ledare2023-02-21 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Centerpartiet pekades ut av många som valets stora förlorare när rösterna var räknade efter 11 september förra året.

Det är svårt att säga emot.

Gotland och Jämtland var de regioner som förlorade mest procentuellt sett. En viktig faktor att belysa eftersom det också historiskt varit partiets starkaste fästen.

Den lokala valanalysen för Gotland pågår ännu men på måndagen presenterades partiets övergripande analys. Här syns inga sensationer eller överraskande ingredienser men några viktiga slutsatser har så klart dragits.

En av de viktigaste analyserna är den som förra partiledaren Annie Lööf redan konstaterat i en SVT-intervju. Det var sommaren 2021 när regeringskris utlöstes av V och SD för att fälla regeringen i frågan om reviderade regler för hyressättning i nyproduktion. 

Efter denna kris som vanns av den oheliga alliansen SD, V, M och KD, blev det svårt att hänga med i svängarna för väljarna. Hade man inte satt så hårt mot hårt mot Vänsterpartiet så tror man nu, i efterhand, att man kommit bättre ur den situationen. 

Centerpartiet blev partiet som var både för och emot S-regeringen och i denna gyttja fastnade man. Hur mycket man än ville prata om sin egen politik har allting handlat om var Centerpartiet står i regeringsfrågan och varför.

Men det finns andra bittra piller att svälja i partiets analys. Trots att det fanns väldigt konkreta dilemman för väljarna lyckades inte Centerpartiet göra sig relevant i dessa frågor.

Både från partiet självt och från medier kom det att handla mest om värderingar. Samtidigt konstaterar valanalysgruppen att hade man inte haft en så glasklar position i frågor rörande mänskliga rättigheter och humanism så hade det kunnat gå ännu sämre. Många lockades trots allt av den rakryggade hållningen.

Valanalysen identifierar också brister i organisationen vilket är nog så allvarligt. I en valrörelse måste partiapparaten vara välsmord och ha hög beredskap för snabba förändringar och breda insatser.

Det är mycket att göra nu för det borgerliga mittenpartiet. Sakpolitik som ska vässas och formuleras, ny partiledning som ska komma in i arbetet, medlemmar och väljare som samtidigt ska underhållas och inte förledas att tro att Centerpartiet inte längre har någon plats i svensk politik.

En utmaning man delar med flera andra partier som i den aktuella opinionen balanserar på riksdagsspärren. De som hoppas på att C ska släppa sitt avstånd till SD och att man ska anamma den populistiska trenden hoppas jag kommer att bli grundligt besvikna.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.