Centerpartiet minskar mest där stödet är som störst

Gotlänningarnas röstsplittring blir väldigt tydlig när man studerar de olika valdistrikten och hur man röstat i kommun- respektive riksdagsvalet.

Partyhattarna fick stå kvar på borden under C Gotlands valvaka.

Partyhattarna fick stå kvar på borden under C Gotlands valvaka.

Foto: Malin Stenström

Ledare2022-09-17 07:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gemensamt för alla 41 distrikt är att Socialdemokraterna i kommunvalet får mindre andel röster än i riksdagsvalet och att det för Centerpartiet är tvärtom, i alla distrikt får Centerpartiet fler röster lokalt än till riksdagen.

Ser man till de fyra största partierna kan man konstatera att Centerpartiet fick 18,6 procent av gotlänningarnas kommunröster men bara 11,7 riksdagsröster.

Socialdemokraterna fick 31,3 procent i kommunvalet och 34,7 i riksdagsvalet.

Moderaterna tog 18,1 procent av rösterna lokalt och 16,8 i riksdagsvalet. Sverigedemokraterna 10,5 lokalt och 15,7 riks.

SD och C blir även i detta avseende varandras motpoler där Centerpartiet har mycket större stöd lokalt (skiljer 6,9 procentenheter) medan SD:s stöd lokalt är 5,2 procentenheter mindre än för rikspartiet.

Studerar man personkryssen finns det ett parti som sticker ut, både som klart bästa personkryssarparti i riksdagsvalet med 2 436 kryss och som ett parti där den lokala representanten blir utklassad av partiledaren.

Av Sverigedemokraternas väljare kryssade bara 184 en lokal kandidat, medan Jimmie Åkesson fick 2 091av de gotländska kryssen.

Burgsvik sticker ut som Centerpartiets starkaste fäste med 33,9 procent av rösterna i kommunvalet. Ändå är det en stor minskning från förra valet då röstsiffran var 47,63 procent. 

Burgsvik är också distriktet där glappet är som störst mellan lokala C och Riks-C, 13,5 procentenheter skiljer dessa val åt.

Skillnaden i ur man röstar är störst i alla distrikt där Centerpartiet är starkast lokalt. Här finns kanske något att hämta i partiets valanalys. 

Sedan det stod klart att mandatfördelningen i riksdagen ger tre mandats övervikt till Jimmie Åkessons sida av politiken pågår det nu intensiva förhandlingar mellan de fyra partierna som i valrörelsen haft som sin viktigaste talepunkt att de är överens. Överens och klara att ta över ledningen av Sverige.

Det var en sanning med modifikation och de återkommande hånfulla beskrivningarna av att "V och C inte ens pratar med varandra" kan ju lätt bli en tillbakakaka nu när L och SD ska samsas i högerbåten. V och C pratar självklart med varandra men för C gäller samma som nu för L, man kan inte sitta i samma regering som ett ytterkantsparti. 

Stalltipset är väl att ingen av dem hamnar i regering men får omfattande och tydligt inflytande genom varsitt "kontrakt". Något som passar särskilt SD bra eftersom man då kan behålla sin opposition genom att slippa ta ansvar. Hur klokt detta val är av Ulf och Ebba visar sig med tiden. Kommer det att fortsätta straffa M, KD och L som det gjorde i valet?

När flera partier som saknar ideologisk gemensam grund ska samarbeta blir det krångligt, oavsett vad man kallar sig och sitt samarbete.

Under hela valrörelsen har en efter en påpekat att problemen inte är vad man är överens om inom Jimmies lag, samma frågor skulle de forna allianspartierna kunna komma överens om med andra partier utan att behöva blanda in SD. Det är ju SD:s hjärtefrågor som är de problematiska. 

Förväntningarna är nu enorma på att allt det som Ulf och Ebba beskrev som Magdalena Anderssons personliga ansvar, nu ska lösa sig: som elpriser och gängkriminalitet.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.