Arbetsförmedlingen, AF, har den senaste tiden hamnat i centrum för den politiska striden. Det har till och med gått så långt att Vänsterpartiet, V, kan tänka sig att samarbeta med Moderaterna, M, för att driva en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i riksdagen. Bakgrunden är att AF:s budget för 2019 blev kraftigt neddragen av den budget som M och Kristdemokraterna, KD, fick igenom med hjälp av Sverigedemokraterna, SD. Det minskade budgetutrymmet har medfört kraftiga nedskärningar inom AF. Men även den omstrukturering och privatisering som Centerpartiet, C, tvingade in i Januariavtalet, JA, har föranlett arbetsförmedlingen att agera. Bland de åtgärder som vidtagits är nedläggning av ett stort antal av AF:s kontor, mest på landsbygden. Att V är motståndare till den stora omstruktureringen och en privatisering av arbetsförmedlingens kärnverksamhet, att förmedla arbeten, är ingen nyhet. Att även M och KD vill sätta käppar i regeringens hjul, trots att de har en stor skuld i AF:s problem, är inte heller någon överraskning. Det som överraskar är M och KD:s stora motstånd mot att privatiseringen av AF:s verksamheter helt ska utgå ifrån LOV. (Lagen om valfrihetssystem)
Regeringen har varit flitig i helgen och tagit till sig av kritiken och det uppenbara att punkt 18 i JA inte är genomförbar då den saknar majoritet i riksdagen. I går presenterade arbetsmarknadsministern de ändringar som regeringen tillsammans med C och Liberalerna under helgen kommit överens om att göra i JA:s punkt 18. Man drar tillbaka kravet på att privatiseringen ska baseras på LOV och man skjuter fram genomförandet av reformen från 2021 till 2022. Detta är ett tydligt bakslag för C, som varken i regeringsställning eller som en del av JA lyckas få igenom en av sina hjärtefrågor.
Regeringens helgarbete har också gjort verkan. Någon timme efter arbetsmarknadsministerns presskonferens meddelade Jonas Sjöstedt (V) att man drar tillbaka hotet om misstroendeförklaring. Inte långt efter Sjöstedt lämnade M och KD liknande besked.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) var en mycket tydlig företrädare för regeringen under gårdagens presskonferens. Även om det är en S-ledd regering är det hela Sveriges regering och med Stefan Löfven (S) som statsminister kommer ministrar i sitt ämbete alltid helga överenskommelser regeringen gjort framför att ta partipolitiska poänger. Här ser vi hur S blir en tydlig vinnare, när en av de för partiet värsta frågorna i JA förändras till det bättre för S. Men ansvarig minister vägrar att göra partipolitik av förändringarna. Detta är S stora dilemma, att på ett pedagogiskt sätt förmedla att regeringens politik inte är S-politik, och något som partiet måste fokusera på framöver.