Även om valet till Europaparlamentet inte handlar om hur partierna agerar lokalt i politiken som rör Gotland, blir resultatet en viktig mätare på hur engagemanget i partierna ser ut och hur trenderna pekar, upp eller ner.
För Gotlands del skrällde Miljöpartiet (16.5 procent), liksom det gjorde nationellt, och blev andra största parti. Socialdemokraterna är ohotade som största parti (28,6 procent) medan Centerpartiet (14 procent) hamnade på tredje plats och fick se sig omsprunget av Miljöpartiet.
Det andra partiet i styret på Gotland, Moderaterna, samlade 12,9 procent av rösterna. De rödgröna ökar mest, alla tre partierna, S, MP och V, går vardera fram över tre procentenheter på Gotland.
Valets stora skräll var att Sverigedemokraterna backar för första gången och även om partiet aldrig varit starkt på Gotland så kan man notera att man tappar 3,2 procent av stödet och får 8,3 procent.
Men allra mest tappar Centerpartiet, 5,1 procentenheter till 14 procent. En snabb analys av resultatet visar att partiets svaga ställning i Visby är det som drar ner partiets totala stöd. Ett mönster som är känt sedan tidigare men där det blir allt tydligare att partiet behöver fokusera mera.
Trots att Socialdemokraterna är dubbelt så stora som Centerpartiet totalt så håller partierna ganska jämnt skägg på den gotländska landsbygden.
Socialdemokraternas stöd är ganska lika över hela ön medan Visby är Centerpartiets svaga punkt, allra svagast är man i Bingebyområdet där man bara fick 4,7 procent. Eftersom det handlade om 25 personer förstår man att det inte är representativt för mer än dem som valde att gå och rösta. Området omfattar fem stora kvarter: Dillen, Melonen, Vitkålen, Gurkan och Höken men totalt röstade bara 545 personer i detta område.
I Visby totalt röstade 3 394 personer på Socialdemokraterna, 915 på Centerpartiet. 2 015 röstade på Miljöpartiet.
Starkast är Centerpartiet i Stångas valdistrikt där man fick 29, 2 procent.
Visby innerstad är ett intressant valdistrikt då det avviker ganska mycket från övriga ön. Här fick Sverigedemokraterna 2,8 procent och Miljöpartiet 30, 7.
Det kan tyckas ologiskt att analysera de olika partiernas resultat i de gotländska distrikten när det är fördelningen av mandat i Europaparlamentet som valet har handlat om. Men för en lokaltidning är det ändå det lokala som är i fokus.
För denna ledarsida är det också extra intressant att studera Centerpartiets strategier och resultat. Här infinner sig ett dilemma då man som ledarskribent har ett helt annat flöde i till exempel sina sociala medier än gemene man.
Hur väl har de olika partierna nått ut till väljarna? Det mest tillförlitliga svaret på den frågan är naturligtvis valresultatet.
Socialdemokraterna har som vanligt varit extremt flitiga med att lägga ut glada bilder från sina dörrknackningar. En insats som inte säger så mycket om partiets politik i EU men som signalerar aktivitet, intresse för väljarna och att man är ett glatt gäng.
Centerpartiet har turnerat med cykelvagn runt om på ön men med en väsentligt mindre grupp som poserat på bilder i sociala medier. Däremot har partiet satsat stort på traditionell annonsering i medier, både riks och lokalt.
Dörrknackning har just aldrig varit Centerpartiets "grej". Det är också högst oklart hur väl det tas emot när ett gäng partister, oavsett parti, knackar på för att värva ens röst. Det ska dock nämnas att Socialdemokraterna knackar dörr även mellan val vilket visar på ett mer äkta intresse av att möta väljarna.
Centerpartiet har de senaste åren satsat på öppna möten om aktuella frågor, där alla är välkomna och där syftet är att både informera sakligt och samla in synpunkter och skapa möjligheter för dialog.
Ett väldigt bra sätt att arbeta som inte "lönar sig" på kort sikt men som skapar förtroende långsiktigt och visar att man är intresserad i konkreta frågor, inte bara för att värva röster inför val.