Coronan sänker S men KD, SD, M sa inget förr

I Novus mätning i juni fick S 30,6 procent mot 31,5 i maj. Det är ett fortsatt högt stöd för S, trots kritik om coronahanteringen.

Några företrädare för regeringen (från vänster): Ministrarna Lena Hallengren (S), Stefan Löfven (S) och Isabella Lövin (MP). Längst till höger: Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Några företrädare för regeringen (från vänster): Ministrarna Lena Hallengren (S), Stefan Löfven (S) och Isabella Lövin (MP). Längst till höger: Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Foto: Sören Andersson/TT

Ledare2020-06-29 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Novus mätning av väljarstödet i juni publicerades i torsdags. S minskade knappt en procentenhet till 30,6. Det är ändå en hög nivå för ledande regeringspartiet nuförtiden. 

Det är fortfarande över valresultatets 28,3, och bra med tanke på den kritik som riktats mot statsminister Stefan Löfvens parti senaste veckorna för hanteringen av coronapandemin från främst SD och KD, men även M. Många borgerliga opinionsbildare har fallit in i kritiken. 

De var dock tysta de första två månaderna under pandemin från mars till början av maj. Möjligen hördes M om mer tester. Men M kunde vänt sig till sina regionpolitiker som styr i nästan alla regioner. Tidigt sa ju finansministern att staten kompenserar ekonomiskt för kostnader kopplade till coronan, som tester. 

Det är svårt att förstå vad för alternativ KD, SD, moderater och borgerliga opinionsbildare velat ha? Hade det varit en mer omfattande nedstängning, som även grundskolor och alla sorters butiker med mera som i många andra länder?

Då hade ekonomin här försämrats än mer och trångbodda låginkomsttagare hade haft grundskolebarn 7 till 16 år hemma om vardagarna och att förse med luncher. 

Det är främst äldreomsorgen som drabbats hårt av coronaviruset. Den hade behövt mer resurser i form av skyddsutrustning och personal från pandemins start i mars. Men så snabbt reagerade ingen. 

Alla partier har haft möjligheter att framföra förslag i regelbundna möten med regeringen. KD, SD, M och andra verkar inte ha kämpat för mer resurser snabbt till äldreomsorg och omfattande nedstängning som sänkt massvis av ytterligare företags verksamhet till omsättning nära noll.

Regeringen har följt Folkhälsomyndighetens beslut. Men visst, regeringen hade kunnat säga nej och tvingat fram mer nedstängning. Med det negativa som det medfört på folkhälsan med än fler hemma på små utrymmen länge.

När KD, SD och M ökat kritiken mot regeringen verkar de få utdelning. De ökar sammantaget med 2,1 procentenheter i väljarstöd. Regeringspartierna minskar med 1,6 och C med 0,3. V och L ligger stilla. 

Det är för tidigt att utvärdera svenska coronastrategin. Länder som öppnar upp får nu fall av sjuka och döda, även om de är få. Att så många dog i äldreomsorgen är det misslyckande som kunde undvikits med mer resurser och trygg fastanställd personal. 

KD, SD och M har inte utmärkt sig som varma förespråkare av det. Tvärt om har den största region de styr, Stockholm, hög andel icke fast anställda som inte kan få betald sjukskrivning. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.