Covid-teamet är en klok satsning

De senaste åren har det funnits generell kritik mot det stora antal människor som under en vecka besöker den som har hemtjänst.

Skyddsutrustning som regionens covid-team kan behöva.

Skyddsutrustning som regionens covid-team kan behöva.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare2020-05-29 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ibland har jag upplevt debatten om antal anställda som besöker en och samma brukare som överdriven då det krävs en hel del personal för att exempelvis genomföra sex dagliga besök sju dagar i veckan. Men när man hör talas om brukare som haft upp emot 20 hemtjänstanställda under en vecka förstår jag kritiken. 

Om många besök av olika hemtjänstanställda är ett problem under normala tider är det absolut ett problem i dessa tider. Ju fler personer man möter desto större risk att själv bli smittad. Oavsett om man är en av dem som nyttjar hemtjänsten eller är anställd. Kontinuitet är bra inte bara till vardags utan även i kris.

Men nu mitt under coronapandemin finns det också andra saker att ta hänsyn till. Speciellt när det gäller dem som inte känner sig bekväma med att jobba med personer som är sjuka i covid-19. Något som måste tas på allvar. Att tvinga personal att utföra arbetsuppgifter som gör dem oroliga eller rent av rädda är inte bra. 

Därför tycker jag att det initiativ som Region Gotland, och då främst socialförvaltningen, tagit för att skapa ett covid-team är riktigt bra. Tanken är att teamet tas i bruk när det finns flera brukare som insjuknat i covid-19 och då tar över ansvaret för den hemtjänst som brukaren ska ha. Teamet består av tolv undersköterskor som samtliga anmält sig frivilligt till uppdraget. Teamet har också fått genomgå en extra uppfräschning i smittskydd och den skyddsutrustning de kommer att jobba med. 

De som valt regionens hemtjänst kan med andra ord vara trygga i att det jobbas på bästa sätt med för att minska riskerna för smittspridning, men att det även förbereds för en eventuell smitta.

Men hur ser det ut för dem som val en privat utförare? Kan deras brukare känna sig lika trygga? När jag ställer frågan till socialförvaltningen får jag tydliga svar. Covid-teamet är en backup för covid-19 utbrott inom regionens hemtjänst och de privata utförarna har långtgående ansvar för sina brukare och anställdas säkerhet. Om det mot förmodan skulle behövas kan regionen som ytterst ansvarig för hemtjänsten på Gotland upphäva LOV och ta över brukaren.

Men det pågår en kontinuerlig dialog mellan regionen och de privata utförarna, vilket känns tryggt i dessa tider. Jag tar för givet att coronapandemin satt brukaren och den anställdas säkerhet högst på agendan.

Avslutningsvis, många av de nya idéer som coronakrisen ger upphov till skulle kunna permanentas. Covid-teamet är ett av dem, och skulle kunna användas när de årliga influensaperioderna eller vinterkräksjukan härjar. Allt för att minska även den smittspridningen.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.