Socialdemokraternas första maj-firande möttes av strålande sol och bra deltagande både i Rute och i Visby. Men trots solskenet berättade samtliga talare om ett mörker som vi behöver ta oss ur med gemensamma krafter.
I Bingebyparken i Visby talade Mira Nilsson, SSU:s ordförande på Gotland, om dagens barn och ungdomars uppväxt. Hon konstaterade krasst att de som är födda i slutet av 1990-talet och senare levt i ett Sverige som stadigt försämrats. I dag har barn och ungdomar sämre skola, sämre chanser att få jobb, sämre möjligheter till eget boende och sämre psykisk hälsa.
Och hon har ju rätt, det är under barn och ungdomsåren vi människor präglas och frågan är vilken prägel vi vill sätta på framtidens vuxna.
Men det hon vittnar om skapar också frågor runt hur barn och ungdomar ser på samhället och den egna framtiden. Hur präglas de av ett samhälle på reträtt gentemot marknaden. Där de barn och ungdomar som vunnit i livets föräldralotteri har betydligt bättre möjligheter än andra. Hur präglas de, som fötts av föräldrar med sämre ekonomi och sämre utbildning, av en skola vars kompensatoriska förmåga är begränsad. Hur präglas barn och unga av bostadsbristen och den eskalerande psykiska ohälsan som dagens samhälle genererar.
Vilka sorts medborgare blir de när de växer upp och hur ser de på vårt demokratiska system och myndigheternas arbete. Ett samhälle som svikit dem. Risken är stor att de ser vårt demokratiska samhällsbygge som fienden, trots att systemet inte ligger bakom sveket, utan politiska beslut.
Mira Nilsson manade till kamp, för barn och ungdomars framtid är här och nu.
Filip Reinhag (S) regionråd och ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden talade också om barnen. Om barn som växer upp i ett Sverige som är det land där klyftorna växer mest. Där en procent äger en tredjedel av landets förmögenhet, medan andra inte har råd att ställa mat på bordet tre gånger om dagen. Barn som i den ekonomiska krisen drabbas än hårdare när deras föräldrars inkomster inte längre räcker till på grund av inflationen.
Samtidigt ser vi hur bankernas rekordvinster tickar in kvartal efter kvartal. Men medan andra länder i vår närhet beskattar bankernas övervinster och använder pengarna till att öka stödet till familjerna, sitter den SD-styrda regeringen med Ulf Kristersson i spetsen på händerna.
Även Europaparlamentarikern Linus Glanzelius (S) talade om barn. Om barnen i Gaza och det helvete de haft under ett halvår.
Hamas terroristattack på civila israeler var avskyvärd på många sätt, och fördömdes av i stort sett hela världen. Israel hade rätt att försvara sig, men det ska ske proportionerligt och inom krigets lagar.
Jag förstår hur Israels ledning tänker när de säger att deras mål är att helt utrota Hamas, för det som hände den 7 oktober ska inte få ske igen. Men att Israel nu urskiljning bombar det mycket tätbefolkade Gaza lär inte minska riskerna för framtida terroristattacker. För hur ser de barn som nu växer upp i det som kallas helvetet på jorden orsakat av Israels bombningar på Israel och israeler. Glanzelius undrar precis som jag, vilken prägel sätter det pågående folkmordet på de barn i Gaza som lyckas undkomma döden. De som sett eller kommer få berättat hur deras föräldrar, släktingar och nära vänner dödades utan att ha någon annan skuld än att vara palestinier boende i Gaza. Kommer de någonsin förlåta och hur tar de ut den skräck och sorg de ständigt kommer bära med sig.
Extremismen sprider sig som en löpeld. Oavsett vad extremisterna utgår ifrån är det en farsot som hotar vår existens. Oavsett om det är nationalisten Putin, ett högerextremt Israel eller islamister så har de ändå samma likgiltighet inför andras liv.
Mitt i allt mörker var talarna ändå eniga om att det finns möjligheter till förändring. Men förändringen kräver gemensam handling. För det är tillsammans vi kan lysa upp Sverige, Europa och världen. Gemensamt kan vi ta ansvar för barnen och deras framtid. Med gemensamt ansvar så kan vi få ett land, ett Europa och en värld där barn präglas till goda medmänniskor och medborgare.