Dags att samla en Allians mot corona

Coronapandemin förändrar allt. Även inom politiken.

Ledare2020-06-08 05:53
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Beröringsskräcken för Sverigedemokraterna verkar ha försvunnit. Statsminister Stefan Löfven (S) har bjudit in SD-ledaren Jimmie Åkesson till de veckovisa partiledarmötena. Det skapar ringar på vattnet.

M-ledaren Ulf Kristersson beskriver målande i Expressen (5/6) skiftet i synen på Sverigedemokraterna och även Vänsterpartiet: ”Det här onormala i att just två partier ska hållas utanför alla samtal, det tramset pågick fram till den här krisen.” Kristersson säger sig inte heller utesluta ett budgetsamarbete med SD någon gång i framtiden.

Att alla partier i riksdagen ska bjudas in till bordet tog det tio år och en pandemi att få igenom. Så mycket krävdes för att bryta arvet efter den tidigare S-ledaren Mona Sahlin. Det var inför valet 2010 som Sahlin avtvingade sittande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) löftet att han dyrt och heligt inte skulle samarbeta med SD om partiet kom in i riksdagen.

Taktiskt har flera partier också gynnats av att upprätthålla beröringsskräcken för SD. För MP och S har det lett hela vägen till regeringsmakten. Genom att C och L har vägrat en regering som i riksdagen har fått stöd av SD har S fått styra. Och C och L har hamnat i en vågmästarposition, där de har kunnat sälja sina röster dyrt till Stefan Löfven. Decemberöverenskommelsen, Alliansens kollaps och januariöverenskommelsen är alla produkter av idén att SD inte kan tas i med tång.

Trots att S att har bjudit in SD till samtalen om coronakrisen skyr de rödgröna inte brösttoner. Finansminister Magdalena Andersson (S) beskrev under fredagen Ulf Kristersson som opålitlig, efter hans intervju i Expressen. Och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) kallade det ”skamligt” att Kristersson öppnade för att budgetförhandla med SD.

Det finns samtidigt långt mer än partipolitiskt taktiserande i beskedet från Kristersson. I Expressen-intervjun går han hårt åt hanteringen av coronakrisen. Kristersson säger sig i stort inte se någon strategi och utesluter inte att partiet kommer att agera i riksdagen. Tillsammans med Kristerssons raka budskap om att söka stöd från alla partier för att driva Moderaternas politik i riksdagen börjar konturerna till en annan linje kring corona ta form.

I takt med att den rödgröna regeringen har börjat öppna upp samhället, trots fortsatt höga dödstal, har den politiska enigheten kring strategin också dragits till bristningsgränsen. Centerpartiet, som annars genom januariöverenskommelsen stödjer regeringen, har krävt hårdare insatser mot smittspridningen (DN 29/5). Däribland fler tester, återupptagen smittspårning, lokala strategier och åtgärder för att bryta smittkedjor. Och efter Ulf Kristerssons senaste utspel ges Centern en möjlighet att stötta en skärpning av den svenska coronastrategin.

Det verkar i riksdagen finnas underlag för en hårdare coronastrategi, där försiktighetsprincipen tydligare råder. Ulf Kristersson bör göra slag i saken och samla en allians.